CURS RELATII INTERNATIONALE: ISTORIA RELATIILOR INTERNATIONALE

Incarcat la data: 03 Octombrie 2009

Autor: Timea Adam

Pret: 100 credite

5 (2 review-uri)

Studiul istoriei relatiilor internationale si a diplomatiei isi propune sa analizeze si sa explice relatiile dintre comunitatile omenesti politic organizate in cadrul unor teritorii delimitate, adica intre state. Reglementarile obligatorii in desfasurarea acestor relatii determina actiunea statelor si a indivizilor. in acest cadru, diplomatia este instrumentul prin care statele pun in aplicare politica lor externa; obiectivele fundamentale de interes national sunt urmarite prin metode si mijloace specifice, adaptate contextului international dat. in acelasi timp, nu poate fi neglijata personalitatea omului de stat (omului politic) care, prin initiativele sale, ideile, abilitatea, actiunile desfasurate, prestigiul sau, poate determina anumite evenimente sau fenomene sau le poate influenta intr-o directie sau alta.

Au fost in istorie mari oameni de stat care au dominat prin personalitatea lor desfasurarea evenimentelor politicodiplomatice, ca de pilda Alexandru cel Mare in antichitate, Richelieu, Napoleon Bona arte, Bismarck sau Meternich. La romani, mari personalitati ca stefan cel Mare sau Mihai Viteazul, Mihail Kogalniceanu, Ion I.C. Bratianu sau Nicolae Titulescu au influentat de o maniera determinanta pozitia internationala a Romaniei si au lasat urme adanci in constiinta universala.

Printre factorii care influenteaza dinamica relatiilor internationale, pe un loc de prima importanta se afla conditiile geografice. Fernand Braudel, in lucrarea sa La Méditeranée et le monde méditeranéen à l'époque de Philippe II (Paris, 1949), a pus in lumina tocmai valoarea acestui factor in dezvoltarea socio-umana si politica.

Intr-adevar, calitatea actelor politice ale unui stat este influentata intr-o maniera pozitiva sau negativa de climatul teritoriului pe care este constituit statul, reteaua hidrografica sau calitatea solului, bogatiile solului si subsolului, pozitia sa geo-strategica etc. (abstractie facand de formele de relief extreme ca zona polara, zona ecuatoriala, deserturile); de aceea, inegalitatea intre state in ceea ce priveste resursele economice a provocat de-a lungul istoriei numeroase conflicte sau politici de forta. Statul care a reusit sa controleze materiile prime esentiale a avut mari avantaje in raporturile cu alte state. De asemenea, mentalitatile, traditiile istorice, obiceiurile, vocatia de pace sau de razboi a societatii respective au un rol foarte important in intocmirile politice ale statelor pe arena internationala, in raporturile ce se creeaza intre ele.

 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "CURS RELATII INTERNATIONALE: ISTORIA RELATIILOR INTERNATIONALE". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan