Curs Stiinta politica azi

Incarcat la data: 02 Martie 2010

Autor: monicutzz

Pret: 100 credite

Numar pagini: 166

Tip fisier: zip

Marime fisier: 58 kb

Stiintele politice descopera faptele brute, le stabilesc si fixeaza în limbajul specific ca date (fapte stiintifice) si, in temeiul acestor date, elaboreaza ipoteze si teorii a caror veridicitate este verificabila. De retinut!: Stabilirea si fixarea faptelor stiintifice, din perspectiva metodica, constituie dimensiunea descriptiva a stiintelor, iar elaborarea de ipoteze si teorii, dimensiunea sa teoretica.

c) Se poate vorbi de o paradigma în domeniul stiintelor politice?
Termenul “paradigma” (de care azi se face uz si abuz, fiind utilizat in locul termenului de teorie sau a termenului de model), a fost creat de Th.Kuhn in timpul cercetarilor la Centrul de Studii Avansate de la Palo Alto intr-un scop precis: acela de a clarifica diferenta dintre stiintele sociale si cele naturale.
Sensul utilizat de Th. Kuhn pentru paradigma: acela de a exprima cadrul conceptual în interiorul caruia se produce comunicarea intre toti subiectii (consensul in utilizarea termenilor). De aceea, Th. Kuhn a atras atentia asupra faptului ca în stiintele sociale termenul nu se justifica, urmare a absentei consensului teoretic in aceste stiinte:
   
“Azi, daca un savant vrea sa-si legitimeze teoria sau modelul ca realizare revoluŇ£ionara, exista intotdeauna cineva care se opune”. 
       
In “Sociologie politica”, Mattei Dogan se intreaba: “Exista in stiintele sociale exemple de revolutie paradigmatica posibil de comparat cu cele create de Copernic, Newton, Darwin sau Einstein? Pot fi teoriile lui Keynes sau Parsons descrise ca paradigmatice? In stiintele sociale, progresul se petrece prin revoluŇ£ii paradigmatice sau prin procese cumulative? Exista cu adevarat paradigme in stiintele sociale?” 
       
Raspunsul sau, ca de altfel si al celui ce a inventat termenul, este negativ.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Curs Stiinta politica azi". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CURSpolitica externa
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan