Curs URSS intre 1975-1985

Incarcat la data: 23 Iunie 2010

Autor: cool deea

Pret: 50 credite

Numar pagini: 6

Tip fisier: zip

Marime fisier: 16 kb

inceputul anilor ’80 au marcat inceputul crizei: Uniunea Sovietica era tot mai implicata in razboiul din Afganistan, prin orase si prin sate circulau tot felul de povesti inspaimantatoare despre afganii care-i ucideau pe soldatii sovietici. in magazine, marfurile disparusera.

Ele nu se mai cumparau, ci se „procurau“. Se procura totul: incaltaminte, torturi, camasi, carti, automobile, dero, televizoare, medicamente si chiar… prezervative. Unii procurau aceaste marfuri de la talciocuri, care erau raspandite in toate orasele, platindu-se pentru unele marfuri de trei ori pretul, iar altii prin intermediul cunostintelor de la magazine. in multe dintre orase au aparut taloanele pentru carne si ulei. Mai fericiti erau cei care aveau dreptul sai comande aceste marfuri la magazinele speciale. De aceea, oamenii de rand nu-i prea iubeau pe carora li se aduceau produsele acasa in Volgi negre. O parte din marfurile din magazine intrau pe piata neagra, unde pretul lor sporea de doua-trei ori.

in Moscova, toate aceste lipsuri erau mult mai vizibile cu cat, in 1980, in perioada Olimpiadei, orasul devenise vitrina stralucitoare a socialismului. Vreme de doua luni, in oras erau toate la ce puteau visa sovieticii: toate alimentele, bauturile, mrfurile fara randuri.

Mult mai putin vizibile erau disfunctionalitatile economiei. URSS continua sa produca armament. La inceputul anilor ’80, circa 13 milioane de oameni lucrau in industria de aparare (de exemplu, in SUA, lucrau 2,2 milioane). Circa 80% din intreprinderile din industrie si o serie de republici autonome (Sverdlovsk, Celiabinsk, Udmurtskaia) erau orientate in proportie de 3/4 spre industria de aparare, in timp ce in Moscova, 1/3 din intreprinderi lucrau pentru sectorul militaro-industrial. Aceste intreprinderi detineau monopolul in privinta producerii de frigidere (95% din productie), aspiratoare (70%), masini de spalat (62%), fapt care s-a repercutat asupra calitatii produselor si a cantitatii acestora: slaba si mica.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Curs URSS intre 1975-1985". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CURSPERIOADAURSS
Jeans Tanner Army Jeans Tanner Army pantaloni cu model army metalic - se incheie in fata cu nasturi metalici - materialul este...
Rochie Aglaya Neagra Rochie Aglaya Neagra rochie midi eleganta de culoarea neagra - are un slit scurt la spate si se incheie cu un fermoar...