Dezvoltare regionala: Republica Moldova vis-a-vis de Uniunea Europeana

Incarcat la data: 04 Mai 2010

Autor: Broboana

Pret: 80 credite

Numar pagini: 45

Tip fisier: zip

Marime fisier: 536 kb

5 (1 review)

Desprinderea Republicii Moldova de vechiul sistem si trecerea la economia de piata este marcata de o criza indelungata pe multiple planuri, care se manifesta prin degradarea factorilor dezvoltarii si o slaba capacitate de revigorare.

Amplasarea voluntarista a factorilor de productie in trecut, incoerenta si inconsecventa promovarii reformelor economice si sociale au avut un impact sever asupra factorului uman, prin atenuarea saraciei si subdezvoltarii. in perioada de tranzitie a continuat aprofundarea discrepantelor teritoriale de dezvoltare intre diferite parti ale republicii, mecanismele si relatiile de piata afirmandu-se in functie de avantajele si dezavantajele lor. Impactul existentei acestor decalaje este deteriorarea mecanismelor de interactiune economica si accentuarea discrepantelor intre diferite teritorii. Existenta disproportiilor de dezvoltare socio-economica teritoriala este determinata de cauze obiective si subiective, de factori naturali si conjuncturali. Este insa indiscutabila necesitatea eliminarii lor.Desi istoric pe teritoriul republicii s-au evidentiat mai multe zone distincte, problemele dezvoltarii regionale nu au fost abordate la modul cuvenit nici in trecut si nici in prezent. in perioada sovietica accentul se punea pe planificarea departamentala de ramura, iar problemele regionale aveau un caracter declarativ. in perioada suveranitatii statale abordarea regionala se reflecta prin prisma schimbarii structurii administrativ-teritoriale, in care influenta factorilor etnico-politici este prioritara fata de considerentele economico-sociale si tendintele dezvoltarii regionale din Europa.Acest studiu reprezinta o analiza a problemelor regionale cu care se confrunta Republica Moldova, in contextul politicilor de dezvoltare regionala aplicate in tarile Uniunii Europene si a tarilor candidate1. Scopul studiului este elaborarea conceptiei asupra obiectivelor, principiilor si mecanismelor politicii de stat in domeniul dezvoltarii regionale a Republicii Moldova.


Cuprins Introducere    3


1 Experienta europeana privind dezvoltarea regionala    4


1.1 Etapele dezvoltarii regionale    4


1.2 Dezvoltarea regionala in comparatii internationale    5


1.3 Politici de dezvoltare regionala    7


1.4 Structuri de coordonare    10


1.5 Programe si instrumente pentru dezvoltarea regionala    14


2 Dezvoltarea regionala in Republica Moldova    17


2.1 Caracteristica si structura economico-geografica dezvoltarii teritoriului    17


2.2 Disparitati interjudetene in dezvoltarea socio-economica    23


2.3 IDES – instrument de analiza comparata a dezvoltarii regionale    27


2.4 Delimitarea regiunilor de dezvoltare    28


2.5 Necesitatea promovarii politicii de stat regional    31


3 Un model de dezvoltare regionala pentru Moldova    33


3.1 Scop, obiective si principii ale politicii regionale     33


3.2 Cadrul legal si institutional     34


3.3 Actiuni imediate si de perspectiva    37


4 Instrumente ale politicii de dezvoltare regionala    38


4.1 Instrumente financiare    38


4.2 Planificarea spatiala    39


4.3 Cooperarea transfrontaliera    40


4.4 Monitorizare si evaluare    43


 Concluzii    44

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Dezvoltare regionala: Republica Moldova vis-a-vis de Uniunea Europeana". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CURSUniunea Europeanadezvoltare regionalacandidati republica moldova