Gandire politica moderna

Incarcat la data: 31 Mai 2012

Autor: Maria Andreea

Pret: Gratuit

Numar pagini: 7

Tip fisier: zip

Marime fisier: 18 kb

Bentham nu e un ganditor politic in sensul adevarat al cuvantului, gandirea lui e o gandire practica si simplista, reflecta de fapt educatia lui. Omul era jurist. Cu toate acestea, influenta sa a afost enroma atat in calitate de reformator politic al timpurilor sale cat mai ales pentru impactul pe care aceasta gandire il va avea asupra urmatoarelor generatii.

In esenta, Bentham este un liberal, dar unul ale carui pozitii initiale premise sunt foarte diferite de cele ale lui Locke.  De fapt aceste premise pleaca de la o pozitie extrem de critica fata de scoala drepturilor naturale pe care Bentham o doreste inlocuita cu ceea ce el denumeste utilitarismul. Critica lui in ce priveste scoala drepturilor naturale este similara cu ceea a lui Burke, desi el si Burke se gasesc la poluri politice opuse in aproape toate celelalte privinte. El ne spune ca scoala drepturilor naturale nu se ocupa cu oamenii reali, ci mai degraba cu omul ca abstractie.

Premisele ei pleaca de la o poveste imaginara din care aceasta scoala deduce principii si incearcda sa le aplice in practica uitand intre timp ca a plecat de la un basm, nu de la realitate. Stim deja ca aceasta critica nu este ceea ce am denumi-o astazi fair, nu este obiectiva pentru ca scoala drepturilor naturale nu a sustinut niciodtada ca a existat un om in stare naturala ci mai degrtaba a folosit tehnica deductiei pentru a arata ce s-ar intampla cu omul in cazul in care ar disparea guvernarea.

Dar Bentham ne spune ca scoala drepturilor naturale se face in cele din urma vinovata de a fi trnasformat politica intr-o arta a imaginarului, intr-un mit, iar politica sustine el nu trebuie sa se ocupe de mituri, politica este intradevar o arta, dar nu o arta a imaginarului, ci arta posibilului.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Gandire politica moderna". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.