Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord

Incarcat la data: 30 Octombrie 2010

Autor: Madalina

Pret: 50 credite

Numar pagini: 11

Tip fisier: zip

Marime fisier: 58 kb

Aparitia NATO, in anii ce au urmat celui de-al doilea razboi mondial, se datoreaza evolutiei situatiei geopolitice si geostrategice din centrul si estul Europei in perioada postbelica ? intelegerile dintre marile puteri, in urma carora s-au stabilit pentru Europa doua mari sfere de influenta ? expresie pe planul aliantelor politico-militare.

In anii postbelici, disensiunile si controversele dintre fostii aliati s-au acutizat si, de regula, au avut o pronuntata dimensiune ideologica, iar in relatiile interstatale dimensiunea militara a devenit omniprezenta.
Politica tarilor vest-europene de reducere a armamentului si de redresare economica de dupa 1945,
Uniunea Sovietica a mentinut o mare varietate de forte militare care amenintau echilibrul global in Europa postbelica - au fost impuse regimuri politice nedemocratice in centrul si estul Europei, acompaniate de reprimarea miscarilor de opozitie si de incalcarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului.

Apelurile pentru respectarea Cartei ONU si a intelegerilor internationale, incheiate la terminarea razboiului, nu puteau garanta suveranitatea si independenta tarilor democratice, confruntate atat cu amenintarea unei agresiuni externe, cat si cu aceea a subversiunii interne.

Discursul lui Winston Churchill de la Fulton (Missouri - SUA) s-a dorit un fel de semnal de alarma cu privire la raspandirea comunismului in Europa rasariteana, el facand apel la o alianta a Occidentului care sa reziste cu fermitate in fata amenintarii comuniste.

URSS si-a consolidat dominatia asupra Europei rasaritene, pana la sfarsitul anului 1947 reusind sa impuna regimuri comuniste in toate tarile din zona lor de influenta (cu exceptia Cehoslovaciei).
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: NORDORGANIZATIEATLANTICtratate
Jeans Tanner Army Jeans Tanner Army pantaloni cu model army metalic - se incheie in fata cu nasturi metalici - materialul este...
Rochie Aglaya Neagra Rochie Aglaya Neagra rochie midi eleganta de culoarea neagra - are un slit scurt la spate si se incheie cu un fermoar...