Reactii fata de liberalismul clasic

Incarcat la data: 24 Iunie 2010

Autor: lucrari licenta

Pret: 50 credite

Numar pagini: 15

Tip fisier: zip

Marime fisier: 18 kb

Cunoasterea reactiilor fata de liberalismul clasic si a preocuparilor de asezare pe noi baze a gandirii economice. Liberalismul clasic, sintetizat in forma lui initiala in lucrarea lui Smith „Avutia natiunilor” a excelat in perioada initiala prin obiectivitate in explicarea fenomenelor si mecanismelor vietii economice.

In mod justificat istoriceste, liberalismul clasic a pus accent pe dezvoltarea capitalului pentru a putea inzestra forta de munca cu obiectele necesare pentru cresterea productivitatii muncii. Atentia exagerata acordata capitalului a starnit reactii ca expresie a nemultumirii categoriilor sociale ce traiau din munca proprie, salariatii si micii producatori, unii dintre ei ruinandu-se in perioada introducerii masinilor.

4.1 Gandirea economica a lui Simonde Sismondi

Prima reactie se inregistreaza prin incercarea economistului si istoricului elvetian Simonde de Sismondi (1773-1842) care a incercat sa dea o noua orientare stiintei despre economie. Şi-a elaborat lucrarea „Noi principii de economie politica sau avutia in raporturile ei cu populatia” (1818) plecand de la teoria valorii munca a lui Smith. El spune ca Smith si urmasii lui au vazut in cresterea avutiei un scop. Sismondi vede prin cresterea avutiei un mijloc pentru realizarea unui scop–asigurarea unui trai bun tuturor oamenilor. El considera ca obiectul economiei politice, ca parte integranta a stiintei economice, consta in studiul avutiei si descoperirea cailor de crestere a ei, avutia fiind privita ca mijlocul de crestere a bunastarii oamenilor. Sismondi orienteaza economia politica spre om si nevoile lui. Cum se poate transforma avutia din scop in mijloc? Daca se lasa dezvoltarea economica la nevoia fiecarui agent economic, spune Sismondi, atunci nu se poate realiza o asemenea transformare, deoarece concurenta lasata libera are avantajul impulsionarii unora pe seama altora.

Cuprins:
4.1 Gandirea economica a lui Simonde Sismondi
    4.2 Gandirea economica a socialistilor utopici
    4.3 P. J. Proudhon (1809-1865) si teoria economiei mutualiste
    4.4 O noua paradigma in dezvoltarea stiintei economice
    4.5 intrebari recapitulative
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Reactii fata de liberalismul clasic". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CURSrelatii internationaleliberalism
Jeans Tanner Army Jeans Tanner Army pantaloni cu model army metalic - se incheie in fata cu nasturi metalici - materialul este...
Rochie Aglaya Neagra Rochie Aglaya Neagra rochie midi eleganta de culoarea neagra - are un slit scurt la spate si se incheie cu un fermoar...