Societate si cultura in URSS 1945-1956

Incarcat la data: 23 Iunie 2010

Autor: cool deea

Pret: 50 credite

Numar pagini: 6

Tip fisier: zip

Marime fisier: 16 kb

La sfarsitul anilor ’40, Molotov anunta: Sarcina educatiei politice a poporului nu poate fi realizata de orice stat. Cand statele fasciste au incercat acest lucru, nu au reusit nimic altceva decat oprimarea vietii spirituale si a drepturilor acestuia. Partidul poarta principala responsabilitate privind educatia politica a poporului din tara noastra. Alaturi de partid trebuiau sa se afle si mesterii culturii, inginerii sufletului oamenilor precum si alti reprezentanti ai intelighentiei.

Imediat dupa razboi, la nivelul elitei politice si culturale din URSS au inceput un sir de discutii privind „problemele“ si „bazele“ psihologiei, filosofiei, darwinismului, geneticii, fiziologiei, lingvisticii si economiei politice. intr-o serie de domenii, aceste discutii aveau ca baza de pornire ultimele din cele doua lucrari ale lui Stalin, Marxismul si problemele lingivisticii si Problemele economice ale socialismului in URSS.

Jdanovscina. incepand cu 1946, autoritatile sovietice au initiat o campanie pentru reinstaurarea controlului acestora — diminuat in timpul razboiului — asupra vietii intelectuale a tarii. Astfel, autoritatile au luat pozitie impotriva oricarei forme de creatie intelectuala, unde putea fi sesizate asa-numitele influente de peste granita, decadenta occidentala, individualismul mic burghez, particularismul antirus, arta pentru arta.

 

Aceasta campanie a fost initiata si condusa personal de catre A. Jdanov, de aici si denumirea de jdanovscina. Campania a continuat, cu si mai multa duritate, si dupa moartea acestuia, in 1948, pana in 1953. Motivul care s-a aflat la baza acestor demersuri impotriva intelighentiei, a fost problemele economice si foametea din 1946, cu care URSS s-a confruntat.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Societate si cultura in URSS 1945-1956". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CURSCULTURAURSS
Bustiera pentru fitness Dri-Fit Swoosh Bustiera pentru fitness Dri-Fit Swoosh Caracteristici Tip: bustiera Sustinere: medie Gen: femei Colectie: Spring-Summer - Autumn-Winter...
Pantofi sport tricotati Tanjun Pantofi sport tricotati Tanjun Caracteristici Pentru: fete Culoare: negru Imprimeu: uni Stil: casual Tip talpa: plata - joasa...
Tenisi de piele cu detalii peliculizate Jaysen Tenisi de piele cu detalii peliculizate Jaysen Caracteristici Tip: tenisi Culoare: alb Stil: casual Material: piele intoarsa - piele Varf:...