Suport de curs: Introducere in relatii internationale

Incarcat la data: 28 Mai 2010

Autor: Gheorghe Elena

Pret: 80 credite

Numar pagini: 41

Tip fisier: zip

Marime fisier: 93 kb

Istoria diplomatiei (stiinta sau arta negocierilor) – trateaza evolutia raporturilor dintre state (vezi Martin Wight, Politica de putere);istoria relatiilor internationale - studiaza aparitia si dezvoltarea marilor probleme internationale; o lucrare importanta in acest sens este cea a lui Jaques Droz, Histoire diplomatique de la 1648 a 19191, Paris, 1972.


Istoria relatiilor internationale nu se limiteaza la o expunere cronologica a evenimentelor importante din istoria omenirii ci analizeaza cauzele psihologice ale confruntarilor, punand in lumina interesele multiple si interactiunile ascunse; este adevarat ca instrumentul principal de „infaptuire” a relatiilor internationale este diplomatia (ansamblul de mijloace si activitati specifice pe care un stat le pune in slujba politicii sale externe) dar nu exclude si conflictul armat.


Europa este cea care a inventat conceptele de: natiune-stat, suveranitate, securitate, subsidiaritate, echilibru al puterii, etc. ce au dominat relatiile internationale; exemplu -  conceptul de echilibru al puterilor a reflectat convingerile tuturor ganditorilor politici importanti ai Iluminismului; in conceptia lor, universul functiona potrivit unor principii rationale care se echilibrau intre ele; scopul separarii puterilor in stat era evitarea despotismului si nu realizarea unei guvernari armonioase, fiecare „ramura” a guvernarii in urmarirea propriilor interese ar stavili excesele, servind prin aceasta binelui comun; aceste idei au fost puse in practica si in relatiile internationale astfel incat s-a crezut ca urmarindu-si propriile obiective, fiecare stat isi aduce contributia la progres, in mod ipotetic (ideal), fiecare garantand pentru bunastarea tuturor.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Suport de curs: Introducere in relatii internationale". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: INTRODUCEREcurs formator
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan