Efectele demografice ale migratiei

Incarcat la data: 04 Februarie 2010

Autor: carp dana

Pret: 50 credite

Numar pagini: 12

Tip fisier: zip

Marime fisier: 108 kb

Problematica migratiei interne sau internationale reprezinta in ultimii ani o preocupare constanta, cu precadere a cercetatorilor din stiintele sociale si - intr-o anumita masura – factorilor de decizie politica din Romania. Aceasta preocupare este in stransa legatura cu constatarile analizelor demografice fie ca vorbim de cifrele statistice centralizate la nivel national fie ca vorbim de proiectarea evolutiei populatiei tarii noastre pe termen mediu si lung.

Fenomenul migratoriu are in stiintele sociale o dubla perspectiva - sociologica si demografica: - din perspectiva sociologica migratia se refera la deplasarea unor persoane dintr-o zona in alta cu schimbarea domiciliului. Daca acest fapt a avut loc, atunci vorbim de migratie definitiva la fel cum, desi o anumita perioada de timp a trecut, migratia este doar circulatorie (cu revenire). De asemenea se diferentiaza si alte tipologii specifice: migratie interna/externa; migratie dupa locul de plecare-sosire (rural-urbana si reciproc; migratie rural-rurala si urbanurbana); migratie legala/ilegala etc.
Tot din perspectiva sociologica se deschide aplicativ un camp larg de cercetare sociala care este inca la inceputurile sale (de la analiza motivatiei de a migra la analiza costurilor si beneficiilor sociale si economice ale migratiei etc.). - din perspectiva demografica migratia poate fi interpretata ca si miscare teritoriala (prin emigrare si/sau imigrare) care se adauga miscarii naturale a populatiei (prin nasteri si decese).

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Efectele demografice ale migratiei". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CURSFAMILIIEFECTEmigratie
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan