Curs Antropologie politica

Incarcat la data: 17 Iunie 2010

Autor: butnaru ionela

Pret: 80 credite

Numar pagini: 43

Tip fisier: zip

Marime fisier: 123 kb

Termenul de antropologie provine din termenii grecesti... care inseamna om si...care inseamna ratiune cuvant cunoastere. Antropologia va reprezenta astfel la modul cel mai general cunoasterea omului in multidimensionalitatea sa fizica, sociala, culturala.

Antropologia reprezinta studierea integrala a fiintelor umane in toate aspectele lor, de evolutia biologica, viata culturala preistorica si diversitatea culturala si sociala contemporana (cata mai exista). „Antropologia este singura disciplina care ofera o schema conceptuala pentru intregul context al experientei umane.” (De Laguna, p. 475)

Desi vizeaza cunoasterea omului in deplinatatea sa si nu doar pe anumite laturi ale fiintei sale cum fac alte discipline stiintifice. Ca practica institutionalizata antropologia se centreaza in special pe aspectele legate de viata culturala:
- conditiile de trai: locuinta, imbracaminte, alimentatie, podoabe;
- relatiile dintre oameni: rudenie, putere, prietenie, dusmanie, interes, economice;
- modurile de adaptare: la mediu, de utilizare a resurselor, la schimbari;
- simbolizarea: a evenimentelor semnificative, a structurilor care le reglementeaza viata (ritualuri, norme, tabuuri, legi si pedepse).

Perspectiva antropologica se distinge de alte abordari ale fenomenului socialului printr-o modalitate mai larga, profunda si mai implicata, fiind mai indepartata de spiritul pozitivist ori cel rationalizator. Ca stiintele sociale antropologia foloseste metode si tehnici stiintifice de identificare, observare si analizare a fenomenelor studiate, ca stiintele umaniste incearca traducerea experientei alteritatii, a intalnirii celuilalt, in termenii familiari ai propriei societati. in abordarii antropologice reiese cel mai clar in evidenta in cadrul antropologiei culturale. „Cercetarea culturilor presupune, ca principiu orientativ, principiul relativismului cultural. Diferitele culturi, sub acest imperativ, sunt vazute ca tot atatea modalitati distincte de intelegere a lumii. Nu putem nici sa le ierarhizam nici sa o reducem pe una la alta. Umanitatea apare in acelasi timp ca plurala si unica: toate fenomenele culturale sunt inteligibile.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Curs Antropologie politica". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CURSCONDITIIpsiho-sociologiepolitica externa
Jeans Tanner Army Jeans Tanner Army pantaloni cu model army metalic - se incheie in fata cu nasturi metalici - materialul este...
Rochie Aglaya Neagra Rochie Aglaya Neagra rochie midi eleganta de culoarea neagra - are un slit scurt la spate si se incheie cu un fermoar...