Curs Constituirea sociologiei ca stiinta

Incarcat la data: 18 Ianuarie 2010

Autor: necunoscut

Pret: 50 credite

Numar pagini: 15

Tip fisier: zip

Marime fisier: 35 kb

Sociologia s-a nascut ca demers stiintific al socialului in a doua jumatate a secolului XIX reprezentand un raspuns epistemic la intersectarea mai multor mutatii si conditii de ordin economic, social, politic si intelectual. Acestea din urma nu sunt deloc ultimele ca importanta, ele fiind intr-un fel anterioare celorlalte. Astfel ca sociologia a aparut ca proiect intelectual epistemologic inca prin lucrarea francezului A.Comte (1798-1857) intitulata Cours de philosophie pozitive,prin care in 1838 se si introduce termenul de "sociologie".

Pledoaria lui Comte era ca si abordarea societatii este necesar a fi pusa sub semnul studiului pozitiv al faptelor, in spiritul si cu metode identice sau analoge celor din stiintele naturii. Era imperioasa trecerea de la speculativ si normativ, la concret si descriptiv, explicativ si predictiv, de la ce ar trebui sa fie, la ceea ce este, si e previzibil sa fie, de la deductia pura despre om si societate la cercetarea efectiva, la observatie riguroasa, inregistrare, numarare. Şi in sociologie teoriile sunt adevarate teorii daca se intemeiaza pe fapte.

Cunoasterea autentica a socioumanului inseamna, asa cum am aratat, nu numai depasirea bunului simt dar si detasarea de orizontul speculatiei pure, a filosofiei, oricat de rafinata si seducatoare ar fi ea. E de subliniat ca A.Comte, desi nu a efectuat cercetari sociologice propriu-zise, ramanand la stadiul de proiect, a vazut in sociologie nu doar un exercitiu intelectual, ci un instrument de perfectionare a vietii sociale. Deviza lui pragmatista a fost si este mereu invocata de sociologi : "savoir pour prevoir, prevoir pour pouvoir".

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Curs Constituirea sociologiei ca stiinta". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CURSpsiho-sociologieeul socialmanagement economic
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan