Curs Introducere in stiintele politice

Incarcat la data: 29 Noiembrie 2010

Autor: Man Angela

Pret: 80 credite

Numar pagini: 24

Tip fisier: zip

Marime fisier: 33 kb

Notiunea de regim politic este atasata institutiilor guvernamentale, modul de organizare a puterilor si raporturile dintre puteri constituind elemente definitorii al regimului politic. Regimul politic indica de fapt daca o societate este cu adevarat democratica sau nu. Democratia reprezinta acea forma de guvernamant in care puterea apartine poporului iar acesta isi exercita prerogativele in mod suveran, de la caz la caz prin reprezentantii alesi.

Intr-o democratie toti cetatenii au drepturi si indatoriri egale, fara privilegii sau discriminari. Principiile care fundamenteaza o democratie si o fac viabila sunt, printre altele, universalitatea participarii la rezolvarea problemelor publice, consacrarea si garantarea drepturilor si libertatilor individuale, pluralism ideologic, aplicarea principiului majoritatii si pluralismul institutional.
   
Regimurile politice prezinta in general patru caracteristici majore, care interactioneaza intre ele: structurile de comanda, structurile consensului, configuratia intereselor si configuratia drepturilor. Daca ne referim la structurile de comanda in principal ne oprim asupra statului si a institutiilor sale. Statul este o comunitate umana care detine monopolul asupra folosirii fortei legitime intr-un anumit teritoriu. Statul roman este unitar, constituind o singura formatiune statala, cu un regim constitutional unic, un singur rand de organe de varf (legiuitoare, administrative si judecatoresti) care exercita autoritatea lor la nivel central iar populatia sa are o singura cetatenie.
   

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Curs Introducere in stiintele politice". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: SOCIOLOGIECURSINTRODUCEREstiinte politice
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan