Curs Psihologie manageriala

Incarcat la data: 31 Octombrie 2012

Autor: georgiana carnuta

Pret: Gratuit

Numar pagini: 51

Tip fisier: zip

Marime fisier: 85 kb

Cea mai simpla explicatie cu privire la ratiunea aparitiei organizatiilor porneste de la constatarea ca prin organizatii oamenii pot face lucruri pe care nu le pot face singuri. Chris Argyris explica existenta organizatiilor prin faptul ca ele pot atinge obiective “ care pot fi cel mai bine realizate colectiv”.

Una dintre cele mai elaborate teorii cu privire la ratiunea aparitiei organizatiilor apartine lui Chester Barnard (1938) si porneste de la premisa ca oamenii trebuie sa coopereze, intrucat individul singular are putere limitata de alegere si actiune. Limitele unui individ sunt definite de Barnard ca fiind acele obstacole sau piedici care stau in calea dorintei acestuia de a face ceea ce si-a propus sa faca. Limitele individului sunt determinate, pe de o parte, de situatia in care actioneaza – factorii fizici ai mediului cu care se confrunta - si, pe de alta parte, de calitatile sale biologice. Pentru a ilustra aceste limite, Barnard imagineaza o situatie - un om doreste sa mute o stanca prea mare pentru el.

Limitele acestei persoane pot fi exprimate prin doua tipuri de formulari:
1) “stanca este prea mare pentru om” - care exprima limitele sale in raport cu mediul fizic;
2) “omul este prea mic pentru stanca” - care exprima limitele sale in raport cu propriile capacitati biologice de a face fata acestei situatii.


Singura cale de a infrange aceste limite este, in conceptia lui Barnard, actiunea sociala de cooperare. Barnard sustine ca atunci cand doi oameni actioneaza impreuna sa mute o stanca ei isi sporesc capacitatile individuale, iar cand recunosc aceasta, formeaza in mod deliberat o organizatie.

 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Curs Psihologie manageriala". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CursuriCURS PSIHOLOGIEpsihologie manageriala