Curs Sociologia Educatiei

Incarcat la data: 18 Ianuarie 2010

Autor: necunoscut

Pret: 80 credite

Numar pagini: 27

Tip fisier: zip

Marime fisier: 72 kb

Noul Mileniu aduce cu sine o serie de procese prefigurate la sfarsitul secolului trecut, dar care acum, capata o amploare deosebita. Intre acestea as enumera: procesul globalizarii, informatizarii societatii, profesionalizarii inalte a fortei de munca, postindustrializarii, cresterii in amploare a serviciilor, a sistemului de sanatate, a timpului liber.

In acest context sistemul de invatamant ocupa un loc tot mai important. Daca urmarim evolutia scalelor de prestigiu din tarile dezvoltate observam o schimbare a modului de apreciere a aportului functional al ocupatiilor ca urmare a accentului care s-a pus intr-o perioada sau alta pe o anumita directie de dezvoltare. Astfel, imediat dupa al II-lea razboi mondial un loc important a fost acordat sistemului legislativ (profesiile legate de acest sistem erau foarte bine cotate), apoi in anii ‘80-‘90 in primele locuri s-a situat sistemul de sanatate pentru ca in ultimul timp sa urce tot mai mult sistemul de invatamant cu componenta sa cea mai importanta invatamantul universitar. 

Functia universitatii s-a modificat in timp (Z. Bauman, P. Bourdieu, R. Collins). Daca in Evul Mediu universitatea furniza idealuri astazi ea inculca competente. Astfel rolul universitatii nu mai este acela de a crea elite capabile sa contribuie la emanciparea maselor ci in primul rand de a profesionaliza la varf forta de munca. Chiar mai mult universitatea isi aroga intr-o mare masura dreptul asupra pietei cercetarii stiintifice. Au aparut - cum spune Bauman - clienti ai serviciilor cunoasterii. Ca urmare a exploziei informatiilor dar si a nivelului aspiratiilor universitatea s-a dezvoltat foarte mult.

Inca in 1983 la Congresul mondial de filosofie de la Toronto (Canada), se aprecia – ca o concluzie finala – ca la inceputul acestui secol si mileniu omenirea trece printr-o revolutie a relatiilor interumane. Aceasta concluzie, de ordin sociologic, vrea sa sublinieze importanta pe care lumea actuala o acorda calitatii relatiilor interumane atat la nivel micro cat si macrosociologic.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Curs Sociologia Educatiei". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CURSMileniuprocese economicelegea educatiei guvern
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan