Devalmasia - forma de organizare a satului romanesc traditional

Incarcat la data: 21 Decembrie 2009

Autor: lucrari licenta

Pret: 50 credite

Numar pagini: 30

Tip fisier: zip

Marime fisier: 372 kb

Inainte de a intra in descrierea propriu-zisa a satului devalmas romanesc, asa cum apare si in opera lui Henri Stahl, vom infatisa anumite elemente de metateorie a operei marelui sociolog roman. Mai precis, vom arata cu ce este originala analiza satului devalmas romanesc.


Teoretizarea specificului satelor devalmase a venit in urma cercetarilor de teren desfasurate, in principal, in satele Nerej, in Tara Vrancei, Dragus, in Tara Oltului, Fundu Moldovei, in fostul judet Campulung Moldovenesc si Runcu, din judetul Gorj. Aceste cercetari monografice s-au facut sub directa coordonare a scolii monografice de la Bucuresti intre anii 1927 - 1938.


In urma acestor investigatii, Stahl porneste sa rastoarne conceptia clasica de pana atunci in ceea ce priveste descendenta satelor romanesti. Conceptia clasica conchidea ca asezarile rurale romanesti sunt de tip genealogic, adica, ar deriva dintr-o familie originara. Stahl trage concluzia, bazata pe observatii temeinice, ca avem de a face mai degraba cu o situatie in care se observa o devalmasie ce nu are nimic familial in ea, organizarea sociala avand o asemanare mult mai accentuata cu satul sau comunitatea decat cu familia.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Devalmasia - forma de organizare a satului romanesc traditional". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CURSpsiho-sociologie
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan