Legislatie privind protectia copilului

Incarcat la data: 16 Noiembrie 2011

Autor: parpala alina

Pret: Gratuit

Numar pagini: 100

Tip fisier: zip

Marime fisier: 116957 kb

Repere teoretice si metodologice de cercetare a sistemului de protectie sociala a copilului si familiei in dificultate


1.1. Principii conceptuale ale problemei protectiei sociale a copilului si familiei in dificultate


Orice  stat  promoveaza  politici  sociale  proprii,  caracterizate  prin  anumite  obiective specifice. Elementul de referinta al obiectivelor politicilor sociale il constituie problemele sociale reale ce se manifesta in spatiul national in anumite perioade.


Incepand cu ultimele 6-7 decenii ale sec. al XX-lea, societatile dezvoltate au inaintat explicit ca obiectiv central al politicilor sociale bunastarea. Dupa cel de al doilea razboi mondial, in Occident a fost lansat conceptul statului bunastarii (welfare  state). 


Datorita  unor  functii  specifice,  statul  isi  asuma  responsabilitati  in asigurarea bunastarii colective, concept ce se refera la asigurarea intregii colectivitati cu bunurile si serviciile  necesare  realizarii  unui  mod  de  viata  considerat  a  fi  normal  la  nivelul respectivei colectivitati.  Standardele  normalitatii  variaza,  desigur,  in  functie  de  conditiile respectivei colectivitati (socioculturale, climaterice, de mediu, etc.), de acumularile realizate in cadrul ei, precum si la nivelul intregii umanitati. Asadar, conceptul de bunastare colectiva se bazeaza pe cel de standard de viata normala, decenta, la nivelul colectivitatii respective.


Conceptul de standard de viata al unei colectivitati caracterizeaza o stare a aspiratiilor anumitei colectivitati, modelate, in special, de disponibilitatile interne, dar si de cele externe, de sistemul de valori al acesteia. De mentionat  insa, ca standardul de viata, considerat normal/ dezirabil de o colectivitate, poseda un continut destul de muabil, acesta fiind influentat de actiunea factorilor in directii opuse.

 

Astfel, pe de o parte, noile bunuri si servicii inventate chiar si daca nu sunt disponibile la nivel de colectivitate, genereaza aspiratii spre trepte superioare; pe de alta parte, inexistenta resurselor  actioneaza  invers,  in  sensul  moderarii  aspiratiilor,  apropiindu-le  de posibilitatile existente in societate [132, vol. II, p.133]. Este important de mentionat ca nici o  necesitate umana  nu  apare  izolat:  necesitatile coexista, se intergenereaza, se  stimuleaza  sau  se  inhiba  reciproc,  organizandu-se  in  diverse configuratii ierarhice.


Nesatisfacerea unei trebuinte la nivel individual genereaza aparitia unei probleme personal-umane.  Atunci cand  imposibilitatea satisfacerii necesitatii devine cronica si afecteaza  o  populatie  numeroasa,  apare  deja  o  problema  sociala -  o  multitudine  de  nevoi individuale nerealizate pe parcursul unui timp indelungat. Or, politica sociala este cea care poate contribui la prevenirea sau atenuarea unor probleme sociale cu impactul pronuntat asupra vietii umane.

 

 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Legislatie privind protectia copilului". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: LEGISLATIEFAMILIEprotectia copilului
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan