Metoda anchetei sociologice

Incarcat la data: 19 Decembrie 2011

Autor: ene maria

Pret: 50 credite

Numar pagini: 8

Tip fisier: zip

Marime fisier: 16198 kb

Metoda anchetei sociologice

Ancheta sociala clasica
Sub influenta lui Le Play (1806-1903), se naste in Anglia pe la sfarsitul secolului trecut o ampla miscare dedicata anchetelor sociale, care va culmina cu ancheta de mari proportii intreprinsa de Charles Booth „Life and Labour of the people in London” (1902-1903).


Un deosebit avant vor lua anchetele ca urmare a unor achizitii metodologice, constand in recurgerea la noi tehnici de recoltare a informatiilor si la folosirea esantionarii. Ulterior, anchetele sociale vor cunoaste o mare extindere mai ales in varianta cunoscuta azi in unele tari sub numele de social surveys .

 

Inaugurarea anchetei sociologice.
Pana acum circa 50 de ani, sociologii nu dispuneau de o metoda bine cristalizata care sa le permita efectuarea de anchete sociologice. Anchetele sociale ofereau date bogate si amanuntite, permiteau descrierea unor situatii sau fenomene la scara mare, dar nu permiteau intotdeauna stabilirea unor relatii cauzale si nici nu ofereau o baza suficienta pentru explicatii teoretice. Sociologia avea apoi nevoie de o metoda de tipul anchetei care sa-i ofere posibilitatea studierii comportamentelor sociale la nivelul unor comunitati teritoriale sau al unor grupuri sociale de talie mai mare.

 

Acest deziderat metodologic al sociologiei se va implini abia o data cu cercetarea efectuata in 1924-1925 de catre sotii Robert si Helen Lynd intr-un oras de marime medie. Folosind metoda anchetei, ei vor studia pentru prima oara procesele sociale din cadrul unui oras. Rezultatele acestei anchete au fost publicate in 1929 in cartea intitulata „Middletown”, continuata in 1937 cu „Middletown in transition”.

 

Cu prilejul acestei cercetari, se inaugureaza de fapt ancheta sociologica. Nu este vorba de o simpla adaptare a vechei metode a anchetei sociale la specificul obiectului sociologiei, ci de o elaborare mai profunda, asigurand anchetei ca metoda sociologica o baza teoretico-metodologica mai riguroasa.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Metoda anchetei sociologice". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: METODAAnchetaancheta sociologica
Bustiera pentru fitness Dri-Fit Swoosh Bustiera pentru fitness Dri-Fit Swoosh Caracteristici Tip: bustiera Sustinere: medie Gen: femei Colectie: Spring-Summer - Autumn-Winter...
Pantofi sport tricotati Tanjun Pantofi sport tricotati Tanjun Caracteristici Pentru: fete Culoare: negru Imprimeu: uni Stil: casual Tip talpa: plata - joasa...
Tenisi de piele cu detalii peliculizate Jaysen Tenisi de piele cu detalii peliculizate Jaysen Caracteristici Tip: tenisi Culoare: alb Stil: casual Material: piele intoarsa - piele Varf:...