Metodologia cercetarii sociologice

Incarcat la data: 24 Februarie 2012

Autor: alina vladu

Pret: Gratuit

Numar pagini: 132

Tip fisier: zip

Marime fisier: 842908 kb

I. METODOLOGIA CERCETARII STIINTIFICE.
CUNOASTEREA STIINTIFICA A REALITATII SOCIALE

1. Continutul conceptului de metodologie
Sociologia studiaza organismul social ca intreg, ca totalitate. In procesul devenirii sale, ca stiinta autonoma, sociologia incorporeaza in structura sa un ansamblu de modalitati specifice prin care sociologul se raporteaza la natura faptelor sociale atunci cand isi propune sa patrunda in universul specific al acestora.

 

Metodologia cercetarii sociologice se defineste ca fiind totalitatea demersurilor teoretice, tehnice si epistemologice pe care le intreprinde cercetatorul faptelor sociale (sociolog sau psiholog) pentru a putea cunoaste geneza, evolutia si dispozitia acestui gen de fapte. Etimologic, metodologia desemneaza „stiinta metodelor”; sensul pe care il atribuim metodologiei in acest context este acela de a cuprinde ansamblul demersurilor teoretice, metodico-tehnice si epistemologice pe care le intreprinde un cercetator in vederea cunoasterii stiintifice a unor fapte, fenomeme sau procese sociale.

 

Definitia prezentata subliniaza faptul ca in continutul conceptului „metodologia cercetarii sociologice” regasim trei niveluri diferite de ordonare a demersurilor pe care le presupune actul cunoasterii stiintifice a faptelor sociale: nivelul teoretic, nivelul tehnic si nivelul epistemologic.

 

Demersurile de natura teoretica pe care le intreprinde cercetatorul pentru a desfasura o cercetare concreta a unui anumit domeniu al vietii sociale sunt multiple. El trebuie sa-si clarifice cu exactitate nivelul la care a ajuns cunoasterea sociologica a domeniului pe care il cerceteaza; sa faca o analiza critica a aparatului conceptual in care este reflectata realitatea sociala devenita obiect al cercetarii stiintifice; sa formuleze cu claritate ipoteze generale si ipoteze de lucru in care sunt, de altfel, surprinse raporturile de cauzalitate dintre componentele structurale ale realului social cercetat si alti factori economici, politici, morali intrinseci acestui real sau exteriori acestuia.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Metodologia cercetarii sociologice". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CERCETAREMETODOLOGIEcercetare sociologica
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan