Sociologia Economica - note de curs

Incarcat la data: 22 Noiembrie 2010

Autor: Marius

Pret: 100 credite

Numar pagini: 89

Tip fisier: zip

Marime fisier: 174 kb

Preocupari privind viata sociala au existat din cele mai vechi timpuri. Din totdeauna s-a manifestat aspiratia omului de a atinge cel mai inalt nivel al constiintei de sine, care a devenit un factor de influenta in cunoasterea si intelegerea vietii sociale, in cunoasterea societatii in totalitatea ei.

Diversificarea societatii, atingerea unui ridicat grad de complexitate au determinat aparitia unor stiinte socio-umane speciale, intre care mentionam si sociologia. La sfarsitul secolului XVIII si inceputul secolului  XIX, ca urmare a revolutiei industriale au avut loc deosebite schimbari sociale, cu urmari adanci, care impuneau cunoasterea temeinica a societatii. Aceste transformari au pregatit terenul pentru conturarea unei stiinte despre societate care sa fie privita ca un intreg, care sa permita cunoasterea functionalitatii ei, a vietii indivizilor, a structurilor, a institutiilor si a gruparilor sociale pe care le determina, a fenomenelor sociale. Mai multi oameni de stiinta, cunoscuti pe plan mondial si-au adus aportul la evolutia acestei stiinte.

Auguste Comte (1798-1857) filosof si sociolog francez, in lucrarea sa "Curs de filosofie pozitiva" (vol. IV, lectia 17), carte aparuta in 1839, utilizeaza pentru prima data termenul de sociologie cu intelesul de stiinta a fenomenelor vietii sociale. Termenul mai sus prezentat este format din doua cuvinte: - unui latinesc, "socius", care inseamna sot, asociat, tovaras si unul - grecesc, "logos" - care inseamna cuvant idee, teorie. Exprimat "ad literam", putem intelege ca sociologia este stiinta asocierii, a gruparii colectivelor, unitatilor sau formatiunilor sociale de orice fel, a tuturor formelor de viata sociala constitute de oameni, de la cele mai simple si mai marunte ca cercurile de prieteni, familia, echipele de munca, pana la cele mai complexe si mai intinse, ca triburile, popoarele, natiunile, tarile, organizatiile internationale si mondiale. Initial Comte a desemnat studiile lui despre societate prin denumirea de "fizica sociala".

Pentru Comte fenomenele sociale pot fi cunoscute cu ajutorul filosofiei, dar mai ales cu ajutorul sociologiei. Deci, Comte este "nasul" sociologiei, nu creatorul ei. El a fost cel dintai ganditor din lume care a cautat sa fixeze sociologiei un loc anume in clasificarea stiintelor sau in sistemul stiintelor realizat de el, adica sa-i asigure un statut "de drept", nu numai "de fapt", adica sa o "legitimeze". Dupa Comte stiintele formeaza o serie logica foarte riguroasa, care nu poate fi schimbata sau rasturnata, incepand cu matematica, urmand cu astronomia, fizica, chimia, biologia si sfarsind cu sociologia. Clasificarea aceasta arata o dependenta lineara (nu reciproca) - fiecare stiinta este dependenta de toate cele precedente, dar nu si de cele care se succed. Fiind ultima in serie, sociologia depinde deci de toate celelalte stiinte. Termenul de sociologie, in acceptiunea cea mai generala inseamna "stiinta despre societate" sau "stiinta despre viata sociala".

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Sociologia Economica - note de curs". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: ECONOMIEcurs sociologie
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan