Sociologie - note de curs

Incarcat la data: 14 Octombrie 2010

Autor: andreea t

Pret: 80 credite

Numar pagini: 23

Tip fisier: zip

Marime fisier: 114 kb

Dorinta de a se cunoaste pe sine si umanitatea a fost stimulul pentru cunoasterea si intelegerea vietii sociale si a societatii in ansamblul ei. De aceea, primele ganduri despre societate apar odata cu societatea insasi. Aceasta a fost asa-numita „sociologie spontana” care cuprinde ideile si reprezentarile oamenilor cu privire la viata lor sociala.

Termenul de sociologie a fost folosit pentru prima data de filosoful Auguste Comte (in 1832) si a fost definit ca studiu stiintific sau pozitiv al faptelor sociale. Sociologia a capatat insa, de atunci, multiple definitii datorita complexitatii obiectului ei si evolutiei doctrinare interne.

Traian Herseni sustinea ca  „daca sociologia este o stiinta care se dezvolta pe liniile mai multor curente si scoli, cel mai bun mijloc de introducere in aceasta stiinta nu poate fi decat infatisarea doctrinelor ei fundamentale”. Din aceeasi perspectiva, sociologia este definita ca „stiinta societatilor omenesti, asadar a tuturor formelor de coexistenta sau convietuire umana”.

Ca stiinta a vietii sociale, sociologia este antrenata in procesele vietii, activitatii si societatii umane. Sociologul este un produs si un prizonier al epocii sale pe care o slujeste si o iubeste. De aceea sociologia nu este pe deplin obiectiva, avand inerente elemente subiective ale omului care a produs-o. unul din eforturile sociologiei ca stiinta, daca vrea sa ramana obiectiva, este critica doctrinelor sociologice pentru a discerne ceea ce este universal valabil si corespunde adevarului stiintei. Indiferent de orientarile ei sociologia trebuie sa se impuna ca o constructie teoretica coerenta avand la baza propriul sistem conceptual elaborat si larg recunoscut.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Sociologie - note de curs". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: NOTE DE CURScurs sociologie
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan