Sociologie: prezentare generala

Incarcat la data: 29 Noiembrie 2010

Autor: filip mihaela

Pret: 80 credite

Numar pagini: 27

Tip fisier: zip

Marime fisier: 92 kb

De cateva mii de ani oamenii isi traiesc viata in colectivitati mai restranse sau mai largi. in “tezaurul de memorie“ al diferitelor societati actuale aflam cunostinte despre experientele si practicile lor. Astfel, pentru unele societati, evenimentele vietii cotidiene nu prezentau mare insemnatate.

Viata egiptenilor antichitatii era subordonata vietii viitoare, viitorului mormant, post-existentei. Nici in India antica evenimentele cotidiene nu aveau semnificatie deosebita, fiind considerate “iluzii”. in China insa, faptele concrete ale vietii de zi cu zi erau consemnate, analizate, pentru ca pe aceasta baza sa se poata asigura “pacea sociala”.


Herodot, “parintele istoriei” a reconstruit ordonat fapte sociale ale timpului sau si ale trecutului pentru a evidentia relatii cauzale intre ele. Tucidide a considerat ca trebuie sa completeze analiza cauzelor economice si sociale ale faptelor si fenomenelor cu analiza psihologiei oamenilor. Grecii au cautat explicatii fundamentate logic pentru actiunea oamenilor si desfasurarea fenomenelor.

La Platon, Aristotel, eleati s.a. aflam ideea “vesnicei reintoarceri” (nastere, crestere, dezvoltare, maturizare, imbatrinire, moarte, reinviere). Lumea existenta, spunea Platon, este o reflexie a Lumii Ideilor. In Republica si Legile, el a sintetizat caracteristicile “cetatii ideale” si a propus si mijloace cu care ar putea fi instituita. In Politica, Aristotel a descris constituirea societatii ca pe un fenomen natural, firesc: societatea este necesara ; omul traieste in societate; cel care nu poate trai in societate, sau nu are nevoie de ea ca sa traiasca, este ori un monstru, ori un zeu.Cuprins:1.    De la evenimentele vietii socioumane cotidiene la sociologie


2.    Aparitia sociologiei


3.    Perspectivele deschise de sociologie in cunoasterea vietii sociale


4.    Cai nationale in sociologie. „Hibridarea” sociologiei


5.    Ce este sociologia?


6.    Institutionalizarea sociologiei


7.    Paradigme si teorii sociologice aferente


8.    Sociologia stiinta a vietii socioumane. Cunoasterea stiintifica a vietii sociale - obligatie a oamenilor


9.    „Paradoxul” sociologului

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Sociologie: prezentare generala". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: OBLIGATIIPREZENTAREcurs sociologie
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan