Sociologie: sex si gen

Incarcat la data: 29 Noiembrie 2010

Autor: filip mihaela

Pret: 50 credite

Numar pagini: 11

Tip fisier: zip

Marime fisier: 38 kb

In interiorul societatilor, comunitatilor, intre barbati si femei exista diferente biologice, anatomice. Folosim notiunea de sex pentru a sublinia diferentele fizice ale corpurilor si gen - pentru a releva alte diferente (psihosociale si culturale) pe care oamenii le-au construit plecind de la diferente fizice si le-au transmis, fiind invatate social.

Este cert ca exista diferente (hormonale) intre sexe (de exemplu, testosteronul este asociat cu „tendinta masculina spre violenta”), dar majoritatea diferentelor de comportament intre barbati si femei sunt invatate; mai exact, familia, mediul (mediatic) determina o socializare specifica a barbatului si a femeii. inca din primii ani ai socializarii exista diferente in privinta modului de a trata baietii si fetele (despre fetite se spune ca sunt „dulci”, delicate, despre baieti ca sint “barbati”, „duri” etc.). Exista o multime de semne preverbale care fac pe copii sa invete diferit genul: hainele barbatilor si femeilor difera, comportamentele lor sint diferite, jucariile, cartile cu poze etc. arata posturi diferite si specifice baietilor si fetelor, barbatilor si femeilor, programele TV accentueaza diferentele dintre atributele masculinitatii si feminitatii.

S-au facut experimente in care li s-a cerut parintilor sa spuna ce jucarii sunt potrivite pentru fete si pentru baieti; ei au ales imediat, in acord cu distinctiile ce se fac traditional intre jucariile pentru fetite si cele pentru baieti – papusi pentru fetite, masinute pentru baieti. Parintii pot insa incerca sa-si creasca copii fara sa discrimineze  (sint unele incercari de a prezenta fete puternice, independente, cu arma in mina, care lupta cu barbatii si ii inving, incercari de a prezenta baieti care plang, se vaita etc.).

Cuprins:

1.    Sex si gen
2.    Imaginea femeii si feminismul
3.    Discriminarea in functie de gen
4.    Forme de degradare ale femeii
5.    Sexismul
6.    Sociologia corporalitatii

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Sociologie: sex si gen". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: DISCRIMINAREcurs sociologie
Jeans Tanner Army Jeans Tanner Army pantaloni cu model army metalic - se incheie in fata cu nasturi metalici - materialul este...
Rochie Aglaya Neagra Rochie Aglaya Neagra rochie midi eleganta de culoarea neagra - are un slit scurt la spate si se incheie cu un fermoar...