Sociologie urbana - problemele de baza ale acesteia

Incarcat la data: 05 Ianuarie 2011

Autor: lucrari licenta

Pret: 80 credite

Numar pagini: 62

Tip fisier: zip

Marime fisier: 124 kb

Sociologia urbana reprezinta studiul vietii sociale si al interactiunii umane in zonele aglomeratiilor citadine. Este o disciplina normativa, o ramura distincta a  sociologiei generale care doreste sa studieze structurile, procesele, schimbarile si problemele  comunitatilor urbane si, prin aceasta, sa furnizeze  elemente de baza pentru planificarea si elaborarea politicilor urbane.

La fel ca si celelalte subdomenii ale sociologiei generale, sociologia urbana utilizeaza un instrumentar variat de analiza, respectiv  observarea sociala, teoria sociala, interviul, precum si alte metode si tehnici de  studiu  ale unor subiecte specifice, cum ar fi raportul dintre indivizi in procesul socializarii, efectul industrializarii si al dezvoltarii orasului asupra individului, inclusiv migratia si tendintele demografice, economie, saracia, relatiile de rasa, tendintele economice etc. Dupa revolutia industriala, sociologi precum Max Weber si  Georg Simmel au studiat procesul tot mai pronuntat al urbanizarii si efectele sale asupra sentimentelor de alienare sociala si anonimatul. Şcoala sociologica de la Chicago a avut o influenta majora in dezvoltarea sociologiei urbane. Desi unele dintre concluziile reprezentantilor acestei scoli au fost redefinite sau respinse, efectul pe termen lung al Scolii de la Chicago mai poate  fi intalnit inclusiv in lucrarile de specialitate de astazi.

a.Premise istorice ale abordarii orasului
Cu toate ca, raportate la suprafata Terrei, orasele nu reprezinta decat niste insule in mijlocul peisajului, ele au dominat si domina lumea. Istoria orasului este istoria lumii, orasul simbolizand, asa cum se afirma in literatura de specialitate, “un destin al lumii”.

Premisele istorice ale aparitiei si dezvoltarii oraselor au fost si inca mai sunt obiect de controversa intre oamenii de stiinta. Economistul Karl Bücher si istoricul Ludwig Maurer sustin teoria apararii, conform careia orasele antichitatii si cele ale Evului Mediu au fost construite pentru a efectua apararea impotriva migratorilor. Roma, insa, nu a fost inconjurata de ziduri in perioada sa de inflorire. Max Weber in Etica protestanta si spiritul capitalist a acreditat ideea ca civilizatia urbana s-a dezvoltat cu precadere in Europa occidentala. K. Marx si F. Engels afirmau ca atat orasul, cat si satul au aparut ca urmare a dezvoltarii sociale a muncii. Alti autori considera ca orasul a aparut ca un centru politic si religios si s-a edificat prin inlocuirea structurii sociale bazata pe rudenie cu sistemul organizarii legislative.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Sociologie urbana - problemele de baza ale acesteia". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: PROBLEMEUrbanacurs sociologie
Jeans Tanner Army Jeans Tanner Army pantaloni cu model army metalic - se incheie in fata cu nasturi metalici - materialul este...
Rochie Aglaya Neagra Rochie Aglaya Neagra rochie midi eleganta de culoarea neagra - are un slit scurt la spate si se incheie cu un fermoar...