Studiul grupurilor si al altor forme de grupare socioumana

Incarcat la data: 29 Noiembrie 2010

Autor: filip mihaela

Pret: 80 credite

Numar pagini: 15

Tip fisier: zip

Marime fisier: 51 kb

Omul nu traieste izolat. El poate participa mai mult sau mai putin la viata si activitatea unui ansamblu de persoane – colectivitate, comunitate, grup (se viziteaza mai des sau mai rar cu vecinii, rudele, prietenii, primeste sau nu oaspeti, participa la viata asociativa sau nu, candideaza sau nu pentru o functie publica etc.), dar apartine unui sau mai multor ansambluri de persoane (etnice, regionale, profesionale, confesionale etc.). Un ansamblu de persoane traieste intr-un spatiu social, intr-un context, ocupa o pozitie in raport cu alte ansambluri de oameni, in raport cu institutiile, se ghideaza dupa anumite valori, norme, respecta anumite reguli.


    
Grupul social nu este insa doar ansamblarea, adunarea, suma mai multor oameni. Traind intr-un spatiu social, intr-un context, avand o pozitie determinata in raport cu altele, ghidandu-se dupa anumite valori, norme, reguli, un ansamblu de persoane ajunge sa aiba strategii de subzistenta, de mentinere, de (re)producere etc. Nimeni nu vede “grupul”, fiindca este un construct social, un model construit de catre sociologi. insa iubirea, respectul de sine si de celalalt, ura sau/si deschiderea sufleteasca, constiinta colectiva sau lipsa ei, grija pentru celalalt sau indiferenta fata de el, schimburile reale sau fictive de cuvinte, idei, bunuri, servicii, apar cu claritate numai intr-un grup.


    
Principiul si finalitatea sociologiei – spunea M. Mauss (Sociologie et anthopologie, PUF, Paris, 1958) – este studiul grupului si comportamentul sau ca intreg. Aceasta totalitate vie, activa predomina asupra faptelor particulare, le da orientare si structura, arata J. Duvignaud (Introduction a la sociologie, Gallimard, Paris, 1966). Ar fi importanta cunoasterea istoriei – a constituirii si devenirii grupului – dar aceasta intreprindere poate fi acuzata de “pacatul voluntarismului si plecaciunii in fata vorbelor oamenilor mari", considera N. Elias.Textul de mai sus reprezinta un extras din "Studiul grupurilor si al altor forme de grupare socioumana". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: FAMILIEGRUPAREAcurs sociologie
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan