Curs Notiuni si concepte de baza utilizare in statistica sociala

Incarcat la data: 17 Ianuarie 2010

Autor: ioana anghel

Pret: 80 credite

Numar pagini: 39

Tip fisier: zip

Marime fisier: 299 kb

Incercand sa definim statistica, putem spune ca „este un corp de metode pentru a colecta, a descrie si a analiza date numerice din observatii sau investigatii stiintifice”. Obiectul de studiu al statisticii il constituie „variatia curenta-continua, in timp si spatiu si din punct de vedere calitativ, al fenomenelor de tip stochastic din orice domeniu al vietii economico-sociale sau naturale”.Statistica se refera la masurare si probabilitati. Cuvantul statistica, provine din latinescul „statista” si desemna, pe vremuri, persoanele care se ocupau cu afacerile statului, care numarau populatia sau alte aspecte ce ajutau statul sa gestioneze mai bine politica de taxe si costurile razboaielor. in perioada medievala, prin statistica, armatorii isi calculau costurile echiparii corabiilor, incluzand in calculele lor si probabilitatea ca acestea sa fie atacate de pirati sau de a naufragia (Lungu, 2001).Pentru a putea ilustra principalii termeni utilizati in statistica, incercam sa luam in considerare situatia unui cercetator psihosocial care investigheaza o colectivitate umana urmand criteriile:


•    Mediul de provenienta a persoanelor;


•    Statutul socioeconomic;


•    Genul biologic;


•    Varsta.1. Prin populatie (colectivitate) statistica vom intelege orice multime care formeaza obiectul de studiu al analizei statistice.


2. Unitate statistica – reprezinta elementele componente ale unei colectivitati statistice.


           3. Inferenta statistica reprezinta o decizie, o estimare, o predictie sau o generalizare privitoare la o colectivitate generala, bazata pe informatiile statistice obtinute pe un esantion.


4. Variabile statistice.


Scopul unei cercetari este sa produca o buna descriere prin stabilirea procentajelor de barbati si femei, diferentiate pe categorii de varsta, a sferelor ocupationale diferentiate pe varsta si sex, etc.Textul de mai sus reprezinta un extras din "Curs Notiuni si concepte de baza utilizare in statistica sociala". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CONTApreviziune economicacurs statistica
Jeans Tanner Army Jeans Tanner Army pantaloni cu model army metalic - se incheie in fata cu nasturi metalici - materialul este...
Rochie Aglaya Neagra Rochie Aglaya Neagra rochie midi eleganta de culoarea neagra - are un slit scurt la spate si se incheie cu un fermoar...