Descrierea statistica a tendintei centrale - statisticile de pozitie

Incarcat la data: 22 Aprilie 2010

Autor: Mutiu ioan

Pret: 50 credite

Numar pagini: 19

Tip fisier: zip

Marime fisier: 87 kb

Scopurile cercetarii impun deseori descrieri statistice nu doar la nivelul intregii colectivitati statistice studiate, ci si la nivelul unor subcolectivitati semnificative din punct de vedere statistic. Poate interesa, de exemplu, descrierea statistica a celor mai mari 10% dintre valorile inregistrate. Pentru stabilirea unor asemenea subcolectivitati semnificative din punct de vedere statistic, se dovedesc utile cuantilele.

Cuantilele sunt statistici care descriu pozitii specifice, semnificative pentru analiza statistica a unui sir de valori inregistrate. Prin pozitiile ocupate in urma ordonarii valorilor, cuantilele impart sirul de valori intr-un anumit numar de parti egale. Prin urmare, cuantilele sunt definite de numarul de parti egale in care ele impart sirul de valori statistice, prin pozitia pe care o ocupa in urma ordonarii acestuia.

Astfel:
-    mediana este cuantila care imparte un sir ordonat de valori in doua parti egale;
-    cuartilele sunt cele 3 cuantile care impart un sir ordonat de valori in 4 parti egale;
-    decilele sunt cele 9 cuantile care impart un sir ordonat de valori in 10 parti egale;
-    centilele sunt cele 99 cuantile care impart un sir ordonat de valori in 100 parti egale.

Mediana
Mediana este considerata in unele lucrari de specialitate ca "cea mai centrala valoare", fiind valoarea care cade la mijloc atunci cand sirul studiat este ordonat dupa marimea valorilor.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Descrierea statistica a tendintei centrale - statisticile de pozitie". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CURSPOZITIEamerica centrala
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan