Statistica: introducere in studiul statisticii

Incarcat la data: 24 Mai 2010

Autor: Motocu Adelina

Pret: 80 credite

Numar pagini: 49

Tip fisier: zip

Marime fisier: 207 kb

Statistica, alaturi de matematica este una din cele mai vechi stiinte, inceputurile acesteia neputand fi decat apreciate. Se stie insa ca a aparut din nevoia reala de cunoastere in expresie numerica a diferitelor activitati umane, fenomene si procese ale vietii sociale care se produceau intr-un numar mare de cazuri.

Inceputurile acesteia, ca forma simpla de evidenta, se semnaleaza inca de la cele mai vechi colectivitati umane si a evoluat ulterior sub impulsul dezvoltarii fortelor de productie, respectiv constientizand procesele sociale. Ulterior, statistica s-a transformat intr-o disciplina de granita cu multiple relatii de dependenta reciproca cu alte stiinte, astazi facand parte din cadrul disciplinelor ce studiaza fenomenele si procesele intr-o viziune sistemica tinand cont de dinamismul structurilor existente si mai ales de factorii de influenta cu caracter variabil in timp si spatiu. in decursul dezvoltarii sale statistica a parcurs, desi nu neaparat cronologic, urmatoarele etape de dezvoltare ce pot fi considerate radacinile istorice ale statisticii moderne:
Statistica practica, a aparut in perioada de destramare a comunei primitive si constituirii primelor formatiuni statale ca evidenta generala in scopuri fiscale, demografice, militare si administrative. Evidenta statistica era doar o simpla consemnare, o exprimare numerica, a fenomenelor social-economice, reprezentand principala sursa de informare a statului despre starea sociala a comunitatii. Astfel, in Egiptul antic se inventaria aurul si pamantul din doi in doi ani, iar in China si Roma antica se practica recensamantul populatiei.

Statistica descriptiva – a aparut in secolul XIII sub forma unor anuare de comert exterior. Este practic cea mai vheche radacina teoretica a statisticii. De abia in secolul XVIII, in special in Germania a fost introdusa ca disciplina in invatamantul superior si tratata ca o stiinta. Reprezentanti de seama ai scolii statistice descriptive sunt Francisco Sansovino (1521-1586), Giovanni Bottero (1540-1617), Herman Conring (1606-1681) acesta fiind primul autor al unui curs de statistica, Gottfried Achenwall (1719-1772) considerat parintele statisticii deoarece a dat nume acestei stiinte prin analogie cu cuvantul latinesc „status” cu dubla semnificatie: stat si stare sociala. De fapt, statistica descriptiva a aparut ca o necesitate impusa de aparitia si amplificarea schimburilor comerciale internationale, statele fiind interesate in cunoasterea potentialului economic al diferitilor parteneri.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Statistica: introducere in studiul statisticii". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CURSINTRODUCERE
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan