Arheologie Biblica

Incarcat la data: 22 Mai 2010

Autor: Oana Maria

Pret: 80 credite

Numar pagini: 41

Tip fisier: zip

Marime fisier: 92 kb

Ce este Arheologia biblica?

    Disciplina teologica , care expune in mod stiintific situatia naturala, religioasa, sociala economica si culturala a poporului Israel  de la origini pana la anul 70 d. Hristos.
    Privita din perspectiva istorica, Arheologia biblica alaturi de Arheologia crestina (disciplina care se ocupa de viata crestinismului primar) se poate incadra in Arheologia laica propriu-zisa, (stiinta care studiaza trecutul istoric al omenirii pe baza interpretarii urmelor materiale pastrate).
    Sursa informatiilor acestei discipline este constituita din  marturisirile de Sfintei Scripturi imbinate cu cercetarile istorice si arheologice.
    Focalizarea asupra poporului evreu se datoreaza interesului teologic pe care il reprezinta in contextul preocuparilor lui Dumnezeu de a alcatui si pregati un popor adecvat pentru al primii pe Mesia, Rascumparatorul pacatului Stramosesc. Dumnezeu se reveleaza intodeauna numai intru-un  cadru determinat, pregatit adecvat  pentru a-i recepta corect mesajul intentionat.
    Arheologia biblica ofera suportul necesar unei intelegeri aprofundate in privinta vietii poporului evreu in contextul gandirii si a mentalitatilor antice.
Pentru o corecta receptare a realitatilor exprimate in Vechiul Testament, Arheologia biblica ofera cadrul necesar deoarece moravurile, obiceiurile expresiile si conceptiile vehiculate atunci erau cu totul diferite fata de ceea ce obisnuim astazi.

 

O incercare de interpretare a textelor biblice fara a cunoaste contextul cultural si religios al acestora nu poate duce decat la concluzii pripite si superficiale care intuneca imaginea reala pe care trebuie sa o avem despre revelatia Vechiul Testament si in ultima instanta despre Dumnezeu. Cultul mozaic ar fi incorect inteles iar relatia stransa cu cel crestin preluat in Biserica primara nu si-ar mai gasi justificarea.
Necunoasterea starii social-religioase a evreilor constituie o bariera ferma in calea intelegerii contextului de activitate desfasurata de Mantuitorul Iisus Hristos pentru innoirea lumii. Importanta cunoasterii corecte a revelatiei Vechiul Testament pentru a intelege pe cea din Noul Testament a fost recunoscuta chiar de Mantuitorul Iisus Hristos cand reprosa evreilor: Cercetati Scripturile, ca socotiti ca in ele aveti viata vesnica. Si acelea sunt care marturisesc despre Mine. Si nu voiti sa veniti la Mine, ca sa aveti viata!………Sa nu socotiti ca Eu va voi invinui la Tatal, cel ce va invinuieste este Moise, in care voi ati nadajduit. Ca daca ati fi crezut lui Moise ati fi crezut si Mie, caci despre Mine a scris acela. Iar daca celor scrise de el nu credeti, cum veti  crede in cuvintele Mele( Ioan 5, 39-40;45-47).
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Arheologie Biblica". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CURSarheologie biblicacurs teologie
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan