Arta bizantina: iconoclasm si iconografie

Incarcat la data: 28 Aprilie 2010

Autor: lucrari licenta

Pret: 80 credite

Numar pagini: 16

Tip fisier: zip

Marime fisier: 35 kb

Lumea antica patrundea in Biserica lent si cu mari dificultati. Arta constituia acum, o mostenire, din care Biserica prelua constant anumite elemente, ce puteau sluji la exprimarea revelatiei crestine, pentru a le sfinti. Patrund in Biserica, astfel, elemente incapabile de sacralitate, care nu se conformau sau chiar contraziceau sensul artei sacre, dar care totusi o influentau, marcand-o prin caracterul lor profan, introducand aspectul carnal si senzual sau naturalismul iluzionist al artei antice, specifice paganismuui dar straine de ortodoxie.

Arta profana introducea, astfel, in Biserica niste elemente care injoseau revelatia, care cautau sa o faca mai accesibila dar care deformau invatatura Bisericii, deturnandu-i scopul. Biserica aduce lumii imaginea lui Hristos, imaginea unui om si a unui univers innoite prin intrupare, in timp ce lumea incearca sa introduca in Biserica propria imagine, cea a lumii cazute, a pacatului, a coruptiei, incercand sa o distruga din interior, calea prin care oamenii patrund in Biserica fiin tocmai arta.

In Bizant, influenta exercitata de arta antica asupra imaginii crestine era atat de considerabiila incat i-a determinat pe unii savanti sa vorbeasca despre o renastere a antichitatii; de altfel, atitudinea credinciosilor fata de imagine constituia o arma puternica in mainele celor care se opuneau veneraii imaginilor, existand in afara Bisericii atacuri impotriva imaginii care au contribuit la dezvoltarea si consolidarea curentelor iconoclaste.

Semnificatia si miza luptei contra iconoclasmului ne-o relevezeaza Leonid Uspensky: Catastrofa iconoclasmului a necesitat un efort de rezistenta considerabil, reunirea tuturor fortelor Bisericii, sangele martirilor si al marturisitorilor ei, experienta spirituala si intelepciunea Parintilor aparatori ai icoanelor, credinta de neclintit a poporului dreptcredincios, taria si curajul Episcopilor ramasi fideli Ortodoxiei.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Arta bizantina: iconoclasm si iconografie". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: ICONOGRAFIEarta bizantinacurs teologie
Jacheta usoara verde oliv inchis Jacheta usoara verde oliv inchis Descriere produs:Tip: jachetaCuloare: verde oliv inchisMaterial: usorDetalii: margini...
Jacheta usoara violet inchis Jacheta usoara violet inchis Descriere produs:Tip: jachetaCuloare: violet inchisMaterial: usorDetalii: margini...
Camasa alba in dungi Camasa alba in dungi Descriere produs:- camasa alba cu dungi albastre- imprimeu text pe partea din spate- guler...