Cartea nuntii - despre intemeierea unei familii

Incarcat la data: 29 Septembrie 2010

Autor: TAndrea

Pret: 100 credite

Numar pagini: 120

Tip fisier: zip

Marime fisier: 255 kb

La citirea acestei carti m-a ajutat glasul real al autorului, ascultat la o conferinta provocata de A.S.C.O.R. la Sibiu. Si cealalta carte seducatoare si iritanta deopotriva, „Jurnalul convertirii“, care-l ascundea pe Danion Vasile in Pavel Crainic. Adica autorul viu, fara coperti. Cu ochi vii si aprindere verbala la fiecare gand ce-i ascutea durerea. Pentru ca si cartea aceasta, a Nuntii, are inmagazinata in sine teribil de multa durere.

Voit ne-academica, dezinvolta intr-atat incat aproape inhiba pe „prea duhovnicesc“, cartea este, in fond, un pretext la dialog. Dialog la modul in care in pastoralitatea ei cotidiana – rastignita in grabiri – biserica, respectiv preotul, parohul, nu mai are mijloacele reale de a o mai face. in fata colosilor de ciment cenusiu si anost, in fata ghetto-ului despiritualizat, in gasti de cartier, pastoralitatea imediata si-a pierdut din aplomb, negasind la vreme cheile „convingerii credincioase“.

Ce este interesant e ca Danion Vasile scrie cum vorbeste. Atent, pedant, intransigent cu exagerarile, dar cald, viu, aproape patristic. Acel soi de cuvant cu putere multa care se cere crescut de cultura teologica si             ne-teologica actuala atunci cand, din banca si de la catedra universitara se adauga strazii acest teribil locas de vestire a Evangheliei. Tema, fragila si aproape transparenta, il face pe autor sa se transforme intr-un soi de taietor in piatra. Cand cu forta exceptionala a ciocanului, cand cu tandretea daltitei care ostoieste contururile.
De altfel, aceasta este una din marile calitati ale autorului: ca, in discretie si acrivie, vorbeste cu dragoste despre lucruri ocolite, ascunse-n masa de preocupari care par serioase a demersurilor teologice greoaie si, pe alocuri, depasite. Niciodata n-am mai avut senzatia unei astfel de reasezari in pagina a teologiei morale in ceea ce priveste familia si cei care o alcatuiesc – mai ales tinerii, baieti si fete, dornici de a pune intrebari care par fara raspuns – ca in aceasta „cantare a cantarilor“, transpusa oarecum, iertata-mi fie imaginea, pe ritm de muzica moderna (n-am avut curaj sa zic hip-hop, dar cam asta e).

Desigur ca autorul nu face abstractie de catedra didactica, atunci cand este necesar ca tonul, usor moralist, sa-si schimbe rezonanta. Este cazul finalurilor de reflectie care, cu un semiton mai jos sau mai sus ar fi distonat fata de restul constructiei carturaresti. Pentru ca am vazut tineri citind cartea aceasta in tren, pe autobuz sau, o data cu ivirea primaverii, pe banca, in aer liber, ma gandesc ca urmarita de altfel decentrare de pe amvon (cu toate ale lui) pe spatiul cotidian colectiv nu poate face decat bine Bisericii.

CUPRINS


Prefata la editia a treia:    5
O carte care rupe tacerea…    5
Povestea vulturilor aurii    7
Sa stam de vorba...    10
Despre mirajul sexualitatii    14
De ce sa ma casatoresc?    21
Despre Goana dupa aurul nuntii    26
sau western-ul maritisului    26
De ce nu ne ajuta Dumnezeu?    30
Despre fotomodele si Don Juani    33
Geniul si femeia de serviciu    40
Banii vorbesc!    43
Despre influenta prietenilor    47
Parintii:    50
prieteni sau dusmani?    50
Binecuvantarea preotului    53
Despre vrajitoare si    56
dezlegarea cununiilor    56
Despre dragostea trupeasca    62
Scrisoare catre tinerii    66
secolului XXI    66
„Daca stiam ca    74
o sa ne certam atat...“    74
Un examen cu multi restantieri    78
Cuvinte catre cei care    84
vor sa se recasatoreasca    84
„....dar barbatul este mai    88
egal decat femeia...“    88
Cum sa ma pregatesc    93
pentru casatorie?    93
„Dumnezeu e baiat de cartier...“    97
Epilog:    104
Povestea unei casatorii...    104
Postfata la editia a doua:    110
Cuvinte catre parinti    110
Rugaciuni    116
Rugaciune pentru casatorie    116
Rugaciunea tinerilor care                                             vor sa se casatoreasca    117
Rugaciunea celor ce se casatoresc    118
Rugaciunea sotului                                                   pentru sotia sa    119
Rugaciunea sotiei                                                     pentru sotul ei    120
Rugaciunea sotilor                                                       unul pentru altul    121
Rugaciune la necazuri si suparari    122
Rugaciunea parintilor pentru                             casatoria fiului lor    123

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Cartea nuntii - despre intemeierea unei familii". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CURSFAMILIENUNTACRESTINISM
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan