Cunoasterea lui Dumnezeu prin Revelatia naturala

Incarcat la data: 16 Iunie 2014

Autor: Andrei Cornel

Pret: 50 credite

Numar pagini: 56

Tip fisier: zip

Marime fisier: 104 kb

Este caracterizata ca avand un caracter ascendent; porneste de la om si cosmos si se ridica la Dumnezeu, punand in evidenta invitatia omului. Din observatia continitului Revelatiei naturale care consta in om si cosmos ( Pr. Staniloae) ne putem ridica la existenta lui Dumnezeu, descoperindu-L in calitatea Sa de Creator si Proniator al lumii. O completeaza pe cea naturala, fara a o anula sau a-i diminua importanta. Ambele cai sunt complementare. Instrumentul prin care omul cunoaste in mod supranatural pe Dumnezeu este credinta, intarita prin harul primit prin Botez. Ea lumineaza mintea si o face capabila sa cunoasca pe Dumnezeu ca persoana.

Cunoasterea supranat. este teocentrica; Dumnazeu este Cel care daruieste cunoasterea Sa prin har celor credinciosi. Omul insusi se deschide mai mult prezentei si lucrarii lui Dumnezeu, decat in cazul cunoasterii naturale.

Dupa ce Dumnezeu odinioara in multe randuri si in multe chipuri a grait prin prooroci, in vremurile din urma ne-a grait prin Fiul (Evrei 1, 1). Tot Sf Pavel atrage atentia ca in procesul cun. supranat, Dumnezeu este permanent activ, spre a-l atrage pe om in dialogul cu Sine: Acum insa, dupa ce ati cunoscut pe Dumnezeu sau mai degraba ati fost cunoscuti de Dumnezeu, cum va intoarceti iara la intelesurile cele slabe si sarace, carora iarasi voiti sa le slujiti ca inainte? (Galateni 4, 9).

Pe langa credinta si har, cun. supranat. implica iubirea omului pentru ca acest tip de cun. duce la o comuniune interpersonala, la unire cu Cel cunoscut. Daca i se pare cuiva ca, cunoaste ceva, inca n-a cunoscut cum trebuie, dar daca iubeste pe Dumnezeu este cunoscut de Dumnezeu (1 Co 8, 22-23).

Dragostea este de la Dumnezeu si oricine iubeste este cunoscut de Dumnezeu caci Dumnezeu este iubire si aceasta este dragostea, nu fiindca noi am iubit pe Dumnezeu, ci ci -fiindca El ne-a iubit si a trimis pe Fiul Sau... (1 Ioan, 4, 17-19)

Cun. supranat. se se datoreaza, pe de o parte harului divin lucrator in om de la Botez, iar pe de alta parte deschiderii persoanei umane prin credinta spre Dumnezeu si a consolidSf. Scriptura confirma posibilitatea cunoasterii lui Dumnezeu prin intermediul Revel. nat.: Cerurile spun slava lui Dumnezeu si facerea mainilor lui o vesteste taria (Ps. 18,1).
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Cunoasterea lui Dumnezeu prin Revelatia naturala". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: COSMOSDumnezeuteologierevelatie