Curs Mitropolia Transilvaniei

Incarcat la data: 10 Ianuarie 2010

Autor: lucrarilicenta

Pret: 80 credite

Numar pagini: 85

Tip fisier: zip

Marime fisier: 190 kb

5 (1 review)

Conditiile istorice in care s-au pus bazele unei ierarhii bisericesti in Transilvania au fost cu totul deosebite fata de celelalte doua principate romanesti. Primele stiri despre viata politica si bisericeasca a romanilor transilvaneni, excluzandu-le pe cele ce ne sunt furnizate de descoperirile arheologice, ne sunt furnizate de Cronica scrisa de Magistrul P., notarul anonim(Anonimus) al regelui Bela, probabil Bela al II-lea (1131-1141), cunoscuta in literatura de specialitate sub denumirea de Gesta Hungarorul. Bazat pe unele izvoare anterioare, precum si pe traditia vie inca in timpul sau, Anonymus mentioneaza trei formatiuni politice in teritoriile intercarpatice si unele voievodate conduse de duci sau voievozi, inca de la inceputul sec. IX si inceputul celui de al X-lea.


Primul cuprindea teritoriile dintre Mures (la sud), Somes (la nord) si Portile Mesesului (la est), fiind condus de ducele Menumorut; al doilea era in Banat, intre Mures si Dunare, condus de Glad; al treilea era in terra Ultransilvana - tara Transilvaniei, locuit de romani si slavi, condus de un oarecare roman, ducele Gelu. Voievodatul sau se intindea intre Somes (la nord), Mures (la sud) si Portile Mesesului (la nord-vest). Aceste informatii sunt certificate de descoperirile arheologice recente sau mai vechi.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Curs Mitropolia Transilvaniei". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CURSMitropolia Transilvanieicurs teologie