Istorie bisericeasca universala

Incarcat la data: 24 Martie 2010

Autor: george

Pret: 100 credite

Numar pagini: 175

Tip fisier: zip

Marime fisier: 1065 kb

Obiectul Istoriei Bisericesti este Biserica crestina, in intelesul de comunitate religios-morala, infiintata de Mantuitorul Iisus Hristos pentru mantuirea oamenilor. Istoria cerceteaza Biserica in latura ei omeneasca, in cresterea si manifestarile ei istorice, accesibile cunoasterii si studiului. In dezvoltarea ei Biserica are o istorie interna si externa.

Istoria interna priveste raspandirea crestinismului, organizarea Bisericii, formularea doctrinei, luptele interne, cultul. Cea externa priveste Biserica in contactele si raporturile ei cu Statul, societatea si celelalte religii, cu morala si cu cultura.

b. Definitie. Istoria Bisericeasca Universala este cercetarea si expunerea metodica a vietii Bisericii crestine in general, privite in dezvoltarea si actiunea ei interna si externa.
c. Denumirea. Denumirea nu este aceeasi la toti istoricii bisericesti. Unii o numesc simplu Istoria bisericeasca, Istoria Bisericii, Istoria bisericeasca generala sau universala. Altii prefera s-o numeasca istoria crestinismului.
d. Scopul studiului Istoriei Bisericesti Universale este cunoasterea si intelegerea desfasurarii vietii Bisericii crestine in toate laturile ei. Scopul final al studiului acestei discipline teologice este cunoasterea si intelegerea situatiei actuale a crestinismului, in organizatiile lui mai importante. Urmarind cauzele, evolutia si legaturile dintre faptele istorice, Istoria Bisericeasca Universala intelege si explica miscarile si schimbarile in viata Bisericii de la inceputul ei pana astazi.
e. Importanta studierii Istoriei Bisericesti Universale rezida tocmai din faptul studierii organizarii Bisericii, a doctrinei, cultului, Curs de Istorie Bisericeasc a Universal a 3 fara de care nu se poate cunoaste si intelege crestinismul in organizarea si viata sa trecuta si prezenta.
f. impartirea Istoriei Bisericesti. Studiul Istoriei Bisericesti se poate imparti atat dupa continut cat si dupa timp. Dupa continut Istoria Bisericeasca este privita in raspandirea crestinismului in raporturile cu lumea. Dupa timp, Istoria este impartita pentru studiu in perioade mai mari sau mai mici. impartirea logica si cronologica este o necesitate pentru usurarea studiului. impartirea logica se face pe baza tipizarii, adica a privirii si tratarii laolalta a faptelor istorice care au caractere comune importante. Ea cunoaste trei evuri: antic, mediu si modern. Istoricii profani si bisericesti nu sunt toti de acord asupra limitelor evurilor, asupra inceputurilor si sfarsitului lor.

Sfarsitul evului antic (vechi) si inceputul celui mediu in Istoria Bisericeasca este pus aproximativ intre anii 600-800 d.Hr. (unii istorici socotesc sfarsitul lui cu imparatul Iustinian - 565 d.Hr.-, altii cu papa Grigorie cel Mare - 604 d.Hr.-, altii cu Carol cel Mare - 814 d.Hr). Evul mediu este socotit ca desfasurandu-se pana la sfarsitul secolului al XV-lea si inceputul celui urmator (Renastere, Reforma). In Istoria bisericeasca evurile se caracterizeaza astfel: in Evul antic, crestinismul s-a raspandit si organizat in lumea grecoromana.

Este epoca constituirii Bisericii, a persecutiilor, a Sinoadelor ecumenice, a marilor Parinti si scriitori bisericesti. in Evul mediu, se convertesc la crestinism popoarele germane, slave si altele, puterea papala creste, are loc Schisma cea Mare (1054 d.Hr.). in evul modern, puterea papala descreste, are loc Reforma protestanta, Biserica Ortodoxa este stapanita de turci, se formeaza Bisericile nationale autocefale.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Istorie bisericeasca universala". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CURSUNIVERSALAcurs teologieistorie sociala
Bustiera pentru fitness Dri-Fit Swoosh Bustiera pentru fitness Dri-Fit Swoosh Caracteristici Tip: bustiera Sustinere: medie Gen: femei Colectie: Spring-Summer - Autumn-Winter...
Pantofi sport tricotati Tanjun Pantofi sport tricotati Tanjun Caracteristici Pentru: fete Culoare: negru Imprimeu: uni Stil: casual Tip talpa: plata - joasa...
Tenisi de piele cu detalii peliculizate Jaysen Tenisi de piele cu detalii peliculizate Jaysen Caracteristici Tip: tenisi Culoare: alb Stil: casual Material: piele intoarsa - piele Varf:...