Preotul Duhovnic in Biserica Ortodoxa

Incarcat la data: 16 Martie 2010

Autor: Marius

Pret: 50 credite

Numar pagini: 13

Tip fisier: zip

Marime fisier: 41 kb

Exista doua feluri de duhovnici. Cei dintii sunt toti preotii,  carora li s-a citit de catre episcop o hirotesie speciala, care le da dreptul sa asculte marturisiri sa lege si sa dezlege. Cei din a doua categorie sunt parintii duhovnicesti, fara Hirotonie, meniti sa sfatuiasca duhovniceste poporul lui Dumnezeu.

Duhovnicul trebuie sa fie pe masura fiecarui penitent. Aici, in scaunul de duhovnicie, “preotul are putere cat Dumnezeu. Nu s-a spus ingerilor , ci oamenilor : ,,oricate veti lega pe pamint vor fi legate si in cer si oricate veti dezlega pe pamint vor fi dezlegate si in cer”(Mt.18, 18). Au si stapanitorii pamantului puterea de a lega, dar leaga numai trupurile. Puterea de a lega  a preotilor, insa, leaga sufletele si strabate cerurile; Dumnezeu intareste sus in ceruri cele facute de preoti jos pe pamant; Stapanul intareste hotararea data de robi”.

Convorbirea cu un duhovnic este intotdeauna sacaramentala. Fiecare parinte duhovnic, este imaginea vie a lui Hristos, iar ucenicul este dator sa-l asculte si sa-l respecte. in scaunul duhovnicesc preotul este model, nu legislator. Canoanele pe care se intemeiaza preotul sunt orientative, ele putand fi atenuate, aplicandu-se la cazuri concrete, diferite unele de altele. Cu unii preotul le aplica in litera, cu altii in spirit, pentru unii ele fiind neanduplecate iar pentru altii mai blande. Duhovnicul are puterea sa aprecieze.

De duhovnic nu se poate lipsii nimeni. Iata ce scria, in acest sens, Calist si Ignatie  Xanthopol : ,,Se va hotari cineva sa porneasca pe drumul ce i se deschide in fata, daca nu l-a cunoscut din cercare, fara un povatuitor neinselator. Nu se va porni cineva pe talazurile marii, lipsit de un carmaci priceput…

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Preotul Duhovnic in Biserica Ortodoxa". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CURSduhovnicbiserica ortodoxacurs teologie