Conceptul de cultura si rolul sau in analiza regionala

Incarcat la data: 02 Februarie 2010

Autor: andreeandries

Pret: 50 credite

Geografii abordeaza studiul culturii din citeva puncte de vedere, avantajoase, unul dintre acestea fiind analiza peisajului cultural. De aceea trebuie sa ne apropiem de ceea ce reprezinta conceptul de cultura. Acesta nu este intotdeauna inteles cum trebuie, in majoritatea cazurilor el facind referire la abilitati precum: gustul pentru muzica, literatura, arta, educatie. Ca termen stiintific cultura nu se refera numai la aspectele enumerate aici ci, include si aspectele care tin de viata de zi cu zi: portul traditional, obiceiurile comportamentale, preferintele culinare, arhitectura caselor, modul de utilizare a terenurilor, sistemele educational, guvernamental si legislativ.


    
Aceasta nu inseamna ca antropologii sau sociologii nu au avut probleme in tratarea conceptului. Daca facem apel la literatura de baza a vom observa ca  antropologii au avut dificultati in ceea ce priveste definirea conceptului de regional. Cultura poate include totalitatea aspectelor legate de modul de viata actuala („modul in care se desfasoara jocul”) sau standardele prin care societatea controleaza  modul de viata (”regulile jocului”). Exista diferentieri puternice in legatura cu aceasta opinie fapt ce a dus la complicarea definitiilor.


    
Antropologul E. Adamson Hoebel, a definit in lucrarea sa „Anthropology: The Study of Man”, cultura ca fiind „sistemul integrat al tiparelor comportamentale care sunt caractristice societatii si care nu sunt rezultatul unei mosteniri biologice; cultura nu este predeterminata genetic, ea este noninstinctiva…fiind rezultatul activitatii sociale, transmitindu-se numai prin comunicare, invatare”.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Conceptul de cultura si rolul sau in analiza regionala". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CURSEUROPACULTURAinvelisul geograficanaliza regionala