Ingineria mediului

Incarcat la data: 06 Aprilie 2010

Autor: Laurian TIniuc

Pret: 80 credite

Numar pagini: 41

Tip fisier: zip

Marime fisier: 644 kb

Mediul este definit ca fiind totalitatea lucrurilor materiale, a evenimentelor si energiilor de care depinde viata unei fiinte (Emil Racovita ). Conform definitiei data in Dictionarul Enciclopedic, editia 1986, mediul este definit drept “complex teritorial in care se imbina elementele de relief, structura geologica si resursele de subsol, apele si conditiile de clima, solul, vegetatia si fauna care constituie cadrul natural de desfasurare a vietii materiale a societatii omenesti”.

Mediul reprezinta ansamblul de conditii si elemente naturale ale Terrei: aerul, apa, solul si subsolul, toate straturile atmosferice, toate materiile organice si anorganice, precum si fiintele vii, sistemele naturale in interactiune cuprinzand elementele enumerate anterior, inclusiv valorile materiale si spirituale.

„Prin mediu ambiant se intelege ansamblul , la un moment dat, al factorilor naturali(fizici, chimici, biologice) si sociali (creati prin activitati umane) cu care organismele vii (inclusiv omul) vin in contact si se adapteaza in timp”.
in functie de gradul de transformare a mediului de catre om, mediul poate fi:
- mediu natural: in care fenomenele naturale sunt putin influentate de prezenta omului (continentul antarctic, unele zone montane, deserturile naturale, tundra, etc.)
- mediul artificial: (OIKUMEN-ul, antroposfera) zone locuite sau influentate de om (localitatile, retelele de comunicatie, platformele industriale, fermele agricole, etc.)
De asemenea, in functie de diferite niveluri de integrare a vietii, mediul poate fi:
- Mediu cosmic, constituit din elemente care apartin spatiului cosmic: radiatiile solare, praful cosmic, radiatiile cosmice, forta de atractie a astrelor;
- Mediul geofizic, format din fortele fizice dependente de alcatuirea pamantului: forta gravitationala, miscarea de rotatie a planetei, campul magnetic planetar, tectonica planetei, compozitia si structura crustei terestre;
- Mediul orografic, format din formele de relief ale crustei terestre si ale substratului marin;
- Mediul edafic, format din elementele constitutive si structurale ale solului;
- Mediul hidrologic, format din hidrosfera, adica din masele de apa, indiferent de forma de agregare a acesteia(lichida, gazoasa sau solida);
- Mediul geochimic, dat de elementele chimice care intra in compozitia substratului Terrei, a solutiilor apoase din substrat.
- Mediul climatic, dat de distributia geografica a temperaturii si umiditatii planetare;
- Mediul biocenotic, constituit de totalitatea organismelor vii, impreuna cu sistemul de interactiuni dintre acestea;
- Mediul biochimic, constituit din totalitatea combinatiilor biochimice care stau la baza organismelor vii.

Prin factori de mediu” se inteleg mediile terestre, acvatice si aeriene care sunt parti constitutive ale biosferei, cu variatia caracteristicilor fizico-chimice si biologice ale acestora in functie de latitudine, altitudine, orografie(forme de relief ale uscatului) etc. Factorii de mediu (ecologici) au si sens energetic reprezentand „forta motrice care duce la transformare”. Ei pot apartine atat sistemelor biologice, cat si celor abiotice.

Ecologia (oicos = casa, logos = stiinta) este stiinta care realizeaza studiul mediului inconjurator, al relatiilor dintre organismele vii si mediu utilizand cunostinte din domeniul fizicii, chimiei, biologiei, geologiei si economiei.( Mediul ambiant si dezvoltarea durabila, Angelescu A., Ponoran I., Ciobotaru V., Editura A.S.E., Bucuresti, 1999). Ecologia are ca obiect de studiu biosfera, care este compusa din: atmosfera, hidrosfera si litosfera care indeplinesc conditiile desfasurarii vietii.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Ingineria mediului". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CURSTURISMingineria mediului
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan