Istoria dezvoltarii fenomenului turistic

Incarcat la data: 21 Aprilie 2010

Autor: marian

Pret: 80 credite

Numar pagini: 48

Tip fisier: zip

Marime fisier: 117 kb

3 (1 review)

Calatoria propriu-zisa a inceput o data cu practica razboaielor si a schimburilor de bunuri. Ea a capatat un scop ofensiv: cucerirea unui trai mai bun, uneori in detrimentul semenilor mai slabi. Oricum, se poate afirma ca originea calatoriei poate fi plasata in Comuna Primitiva, atunci cand, manati de necesitati materiale, oamenii cautau la distanta ceea ce nu puteau gasi in preajma locuintei lor. Aceste calatorii nu pot fi in nici un caz identificate cu calatoriile in scop turistic, dar ele au trezit dorinta de deplasare si curiozitatea oamenilor de a cunoaste ceea ce se afla dincolo de locul in care isi desfasurau existenta.

De-abia din Antichitate se poate vorbi despre aparitia calatoriei turistice care, desi mentinea o parte a vechilor determinari, putea fi motivata si de cautarea placerii. Elapa turismului incipient isi are debutul in Antichitatea timpurie.

    2.2. Etapa turismului in Evul Mediu pina la Renastere
Nici in Evul Mediu (aceasta perioada fiind numita si etapa pseudo-turistica) nu se poate vorbi despre turism in acceptiunea actuala a acestui termen, cind premisele atit de  favorabile ale afirmarii turismului in Antichitate se estompeaza din cauza fanatismului religios si a circumstantelor politice: faramitarea domeniilor feudale intr-un numar mare de state, fiecare cu o legislatie proprie, adesea restrictiva circulatiei persoanelor, a deselor razboaie intre seniorii feudali.

Pe atunci calatoreau, la distante mari, mai ales comerciantii, ambasadorii si preotii si, in scopuri religioase, pelerinii care vizitau locurile sfinte. Un numar important de calatori il reprezentau oamenii de stiinta, artisti, calfe si studenti care se indreptau spre universitati si centre culturale. Din cauza nesigurantei drumurilor si a decaderii civilizatiei antice, calatoriile bolnavilor spre izvoarele curative au scazut.
Deplasarea dintr-o regiune in alta regiune imbraca in aceasta perioada
forma predilecta a pelerinajelor religioase, care aveau o semnificatie deosebita pt religie si reprezenta o calatorie lunga catre locurile sfinte.
Pelerinajele in primele secole crestine se faceau la:                                                  
-    locurile biblice, importante datorita unui eveniment biblic 
-    mormintele martirilor sau sfintilor, importante prin prezenta sfintelor moaste
-    locurile de resedinta ale calugarilor celebri        
                                   
2.3. Etapa turismului in Evul mediu tirziu, in timpul Renasterii si marilor descoperiri geografice
Un alt impuls l-au dat calatoriilor marile descoperiri geografice. La sfarsitul secolului al XIII-lea, Marco Polo a explorat drumurile care legau Europa de Asia si a descoperit in China o retea dezvoltata de drumuri care incepuse sa fie construita inca din anii 1122-1221, in timpul dinastiei Chou. Cartea in care Marco Polo isi descrie calatoria a fost prima lucrare mai importanta prin intermediul careia lumea din „Vest" a primit informatii despre viata si cultura din „Est".
O alta lucrare remarcabila despre calatorii aparuta dupa descoperirea tiparului se numea „Travel" si a fost scrisa in 1357 de Sir John Mandeville, fiind tradusa in mai multe limbi. In carte era descrisa calatoria autorului in locuri „indepartate" din Asia de Sud-Est. 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Istoria dezvoltarii fenomenului turistic". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CURSISTORIETURISMDEZVOLTAREprodus turistic
Bustiera pentru fitness Dri-Fit Swoosh Bustiera pentru fitness Dri-Fit Swoosh Caracteristici Tip: bustiera Sustinere: medie Gen: femei Colectie: Spring-Summer - Autumn-Winter...
Pantofi sport tricotati Tanjun Pantofi sport tricotati Tanjun Caracteristici Pentru: fete Culoare: negru Imprimeu: uni Stil: casual Tip talpa: plata - joasa...
Tenisi de piele cu detalii peliculizate Jaysen Tenisi de piele cu detalii peliculizate Jaysen Caracteristici Tip: tenisi Culoare: alb Stil: casual Material: piele intoarsa - piele Varf:...