Note de curs: turism international

Incarcat la data: 05 Mai 2010

Autor: lucrari licenta

Pret: 80 credite

Numar pagini: 67

Tip fisier: zip

Marime fisier: 431 kb

2 (1 review)

Primele incercari de definire a turismului, ca fenomen economic si social, dateaza  de la jumatatea secolului al XIX-lea. intre timp, activitatea de turism a cunoscut evolutii mai lente sau mai spectaculoase, indeosebi incepand din anii ’60 ai secolului XX, transformandu-se intr-un adevarat „fenomen specific lumii moderne” si care a devenit, prin amploarea activitatilor desfasurate, prin contributia la crearea produsului brut mondial si la crearea de locuri de munca, prima „industrie” a lumii.

Desi termenul de „turism” a aparut doar in secolul XIX, activitatile de turism dateaza inca din antichitate. Astfel, calatoriile de studii ale romanilor, in Grecia sau calatoriile pentru propria placere, pe care acestia le efectuau in Egipt ori frecventarea locurilor unde se gaseau izvoare termale, mai mult pentru motive ludice, decat sanitare1 sunt doar cateva exemple ale formelor incipiente ale turismului, din perioada antichitatii.
Au urmat, in perioada Evului Mediu, alte activitati ce pot fi considerate a fi „turistice”, precum calatoriile de studii la scoli si universitati de prestigiu din Anglia sau Franta, organizarea de mari targuri si chiar pelerinaje (in perioada anilor 1500). La acestea, se adauga, in perioada Renasterii, calatoriile de placere si cele motivate de curiozitatea intelectuala.

Cuvantul „turism”, aparut la inceputul secolului XIX in Marea Britanie, venea din frantuzescul „tour” si se referea, la acea vreme, la calatoriile efectuate de tinerii englezi, pentru propria lor placere si agrement, in Franta, unde parcurgeau „Marele tur”, incluzand Parisul, zona de Sud-Vest a Frantei, cea de Sud (Midi), de Sud-Est si regiunea Bourgogne.

Secolul XIX nu a adus, insa, omenirii, doar acest nou cuvant (turism), ci si unele elemente importante de tehnologie care au contribuit, in mod esential, la dezvoltarea activitatii turistice, in primul rand utilizarea caii ferate, a trenurilor de pasageri, in scopul deplasarilor turistice.
in data de 5 iunie 1841, Thomas Cook avea sa organizeze prima calatorie cu trenul – o excursie colectiva, transportand un grup important de militanti, la o manifestare dedicata moderatiei, cumpatarii si sobrietatii. Zece ani mai tarziu, el avea sa si devina primul mare tur-operator european.

Daca la jumatatea secolului XIX, aveau sa apara si sa se dezvolte, tot in Marea Britanie, primele agentii de turism si primele calatorii organizate la preturi ieftine, catre sfarsitul secolului si-au facut aparitia si primele hoteluri de lux, sub impulsul lui Charles Ritz, dar si hotelaria de categorie medie si „mica hotelarie”.
Secolul XX avea sa devina, insa, „Epoca de Aur” a turismului, cand acesta a cunoscut o dezvoltare de-a dreptul exploziva, pe fondul evolutiei profunde, economice, sociale, tehnologice si politice, a umanitatii. Sporirea puterii de cumparare a populatiei si a dimensiunilor timpului liber au facut posibila aparitia turismului de masa, care a ajuns la dimensiuni incredibile, in special dupa cel de-al doilea Razboi Mondial.

Cresterea nivelului de trai a permis ca sumele pentru cheltuielile pentru turism si pentru petrecerea placuta a timpului liber sa fie introduse in bugetele unui numar tot mai mare de familii, iar dezvoltarea spectaculoasa a echipamentelor si mijloacelor de transport a condus la crearea unei oferte turistice capabile sa raspunda, cat mai bine, cererii si chiar sa stimuleze cresterea acesteia.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Note de curs: turism international". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CURSTURISMNOTE DE CURSturism international
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan