Statistica in turism

Incarcat la data: 07 Iunie 2010

Autor: Felecan Geta Cristina

Pret: 80 credite

Numar pagini: 66

Tip fisier: zip

Marime fisier: 2494 kb

Intr-o prima conceptie, statistica echivala cu descrierea statului, expunerea situatiei geografice, economice si politice. Acest gen de statistica a fost cultivat mai intai de italieni. inca din sec. XIII - XIV in Republica Venetia se elaborau diferite rapoarte care contineau informatii privitoare la partenerii sai comerciali si au fost utilizate in politica comerciala oficiala.

Curentul "descrierea statului" a atins apogeul in sec. XVII- XVII cand, in Germania, s-a constituit o adevarata scoala cunoscuta sub denumirea de scoala descriptiva germana. Descrierea statului a devenit disciplina de predare acadamica, incadrata intr-un sistem construit dupa norme teoretice si practice, care s-au elaborat si dezvoltat in universitatile germane. Noua disciplina (Staatskunde), a primit numele de statistica (Statistik).

Pe vremea constituirii statisticii ca disciplina descriptiva a statului, se nastea in Anglia, in afara universitatilor, o statistica cunoscuta sub numele de aritmetica politica, a carui scop era: analiza datelor de observatie prin procedee matematice, desprinderea regularitatilor in fenomenul social si chiar formularea de previziuni. Studiile demografice lasau sa se intrevada ca previziunea fenomenelor colective ar putea avea o insemnatate practica; dealtfel tabelele de mortalitate, intocmite in sec. XVIII au constituit punctul de plecare al infloritoarei industrii de asigurari. Folosirea metodei statistice, recurgerea la instrumentul matematic si cautarea legitatilor marcau un substantial progres, prefigurind statistica moderna.
   
Este dificil sa se dea o definitie satisfacatoare statisticii. in limbaj uzual termenul este folosit pentru a desemna o colectie de numere referitoare la un anumit domeniu (demografie, precipitatii, debite). in sens tehnic (mai precis matematic) statistica este un instrument al matematicii utilizat pentru prelucrarea si interpretarea informatiilor numerice.

Scopul statisticii
Statistica poate fi clasificata in doua mari categorii:
- statistica descriptiva
- statistica analitica.

Statistica descriptiva se ocupa de prezentarea, clasificarea si sintetizarea datelor de observatie. Aceasta concentreaza informatia existenta in datele respective cu ajutorul anumitor indicatori statistici care, in fond, sunt niste numere ce exprima caracteristici sau tendinte ale fenomenului studiat. Statistica analitica foloseste metode matematice (teoria probabilitatilor) pentru extragerea si prelucrea informatiei statistice; in multe cazuri aceste metode pun in evidenta legitati statistice.

Depasirea stadiului descriptiv, al simplei metode cantitative, a insemnat, istoric vorbind, deplasarea gandirii statistice spre interpretarea analitica a fenomenului si obtinerea de concluzii inductive, pe baza observatiilor empirice. Aceasta schimbare de continut a facut ca statistica sa se intrepatrunda in mod constant cu matematica, in cautarea de metode corespunzatoare obiectivelor sale.

Transpusa intr-un limbaj matematic statistica s-a  construit intr-o teorie numita teoria corelatiei statistice, ale carei aplicatii au permis identificarea unor noi legi de dependenta, specific statistice si adaptate la formele complexe si variate pe care le ofera natura in diferitele sale manifestari.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Statistica in turism". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CURSTURISMcurs statistica
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan