Departamentul de Relatii Internationale si Integrare Europeana

Apartine de: Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative din Bucuresti
Oras Bucuresti
Adresa Str. Povernei nr. 6, sector 1, Bucuresti
Telefon (40) (021) 318.08.97/ (40) (021) 318.08.98
Fax (40) (021) 312.25.35

Grupul de discutii de la Departamentul de Relatii Internationale si Integrare Europeana
 
 • Departamentul de Relatii Internationale si Integrare Europeana (DRIIE) este domeniul fondator al scolii Nationale de Studii Politice si Administrative. in ianuarie 1990, un grup de specialisti in Relatii Internationale, condus de Dr. Vasile Secares, a elaborat conceptul unei scoli de pregatire a noilor elite capabile sa-si asume sarcina transformarii Romaniei. Din acest grup faceau parte Ioan Mircea Pascu, Dan Mircea Popescu, Adrian Severin, Constantin Ene, adaugandu-se ulterior Mugur Isarescu, Victor Babiuc, Ioan Talpes s.a. Astfel, scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (SNSPA) a fost infiintata, in cadrul Universitatii Bucuresti, sub forma Facultatii de inalte Studii Politice, prin Hotararea Guvernului Romaniei nr. 220/1/PR din 19 ianuarie 1990, incepandu-si activitatea, cu trei sectii, in octombrie 1990.

  Pe baza experientei din primul an si cu aportul semnificativ al unor personalitati ca Dan Mircea Popescu si Victor Babiuc, in anul 1991, SNSPA a devenit o institutie de sine statatoare, in urma Hotararii Guvernului Romaniei nr.183/1991, incorporand in structura sa Facultatea de inalte Studii Politice din cadrul Universitatii din Bucuresti. S-a creat astfel un cadru de pregatire profesionala de elita, bazat pe programe de nivel postuniversitar, comparabil si compatibil cu cel existent in tarile dezvoltate din Europa Occidentala sau in SUA. Primul decan al Departamentului de Relatii Internationale - si organizator al acestuia - a fost prof. univ. dr. Ioan Mircea Pascu.

  Initiativa organizarii sale pornea de la cerintele situatiei cu care se confrunta Romania dupa Decembrie 1989 in privinta formarii/perfectionarii specialistilor in stiintele politice si administrative, de la necesitatea crearii resurselor de expertiza in aceste domenii, a pregatirii unor specialisti pentru domeniul public, in sectoarele critice ale gestiunii proceselor economice, politice si sociale la nivel national si local, in conditiile reformei si ale strategiei de integrare in structurile europene si euro-atlantice.

  Un rol important in organizarea Departamentului ca o structura moderna, dinamica a revenit primului Program Tempus in domeniul Studiilor Europene, desfasurat in cadrul sau, incepand cu 1991. Parteneri: EIPA – Maastricht, Colegiul Europei de la Bruges, ASIR – Universitatea din Amsterdam si Universitatea din Limmerick. Programul a permis desfasurarea unor semestre de studiu la universitatile partenere, precum si schimburi de profesori, facilitand astfel conectarea la dezbaterile privind organizarea Studiilor Europene.

  Departamentul de Relatii Internationale si Integrare Europeana a fost gandit in asa fel incat sa asigure o stransa legatura intre pregatirea teoretica si practica executata in sfera politicii externe, de securitate sau aparare, dezvoltand solutii capabile sa realizeze conexiunea intre zona academica si cea de expertiza. in cadrul Departamentului de Relatii Internationale si Integrare Europeana au predat de-a lungul timpului, in afara fondatorilor, Mugur Isarescu, Eugen Dijmarescu, Adrian Nastase, Teodor Melescanu, Theodor Stolojan, Mircea Geoana, George Cristian Maior, Mihai Razvan Ungureanu s.a.

  Departamentul de Relatii Internationale si Integrare Europeana a propus decernarea titlului Doctor Honoris Causa E.S, Lord Robertson of Port Ellen, Secretar General al NATO, domnului Ion Iliescu, Presedintele Romaniei, domnului Peter Schieder, Presedintele Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, domnului Philippe C. Schmitter - profesor emerit al Departamentului de Stiinte Sociale si Politice al European University Institute, domnului Geoffrey Roberton - avocat, profesor la Queen Mary, University of London, specialist in relatii internationale.

   

  CONDUCEREA FACULTATII
  Decan: Prof. univ. dr. Iordan Gheorghe Barbulescu

  CONTACT
  Str. Povernei, nr. 6, sector 1, Bucuresti, intrarea C, etajul al II-lea
  Tel: 0371 445 076
  Email: dri@snspa.ro
   

 

anonim

recomanda
4.80
foarte bun
 • 9.60
Trimis la
17 Februarie 2014

cele mai tari mastere.


Vezi toate calificativele » Acorda calificativ!
 
 
 

Studenti la Departamentul de Relatii Internationale si Integrare EuropeanaVezi toti membrii
 

Cauta universitate