Facultatea de Arhitectura si Constructii

Apartine de: Universitatea din Oradea
Oras Oradea
Adresa ( Vezi harta) Str. Armatei Romane, Nr. 5, Oradea, Bihor
Telefon 0259-40.81.13, 0259-43.28.30 (centrala), 0259-40.81.05 (rectorat)
Fax 0259-43.27.89

Grupul de discutii de la Facultatea de Arhitectura si Constructii
 
 • Facultatea de Arhitectura si Constructii, infiintata prin H.G. 410/mai 2002, prin desprindere de Facultatea de Protectia Mediului, si-a inceput activitatea in anul universitar 2002 - 2003.

   

  Inginerie Sanitara si Protectia Mediului
  Specializarea Inginerie Sanitara si Protectia Mediului are ca misiune principala formarea de specialisti cu inalta calificare in activitatea de proiectare, executie si exploatare a constructiilor si instalatiilor aferente sistemelor de alimentare cu apa si canalizare ale localitatilor (constructii hidroedilitare), in conditiile asigurarii protectiei impotriva mediului inconjurator.
            
  Prin specificul sau, specializarea este situata la granita dintre alte specializari din domeniul Inginerie Civila, si anume: Constructii Civile, Industriale si Agricole; Inginerie Urbana si Dezvoltare Regionala; Constructii Hidrotehnice. Totodata, prin cunostintele obtinute de studenti in domeniul protectiei mediului, specializarea se inrudeste cu Ingineria Mediului.
             
  Prin continutul procesului de invatamant, se asigura pregatirea absolventilor in cele doua directii principale, vizand constructiile hidroedilitare: directia hidraulica, comportand proiectarea si executia acestor tipuri de constructii, in concordanta cu nevoile localitatilor si situatia existenta, si directia structurala, comportand proiectarea si executia lor, in vederea asigurarii sigurantei in exploatare. in subsidiar, procesul de invatamant asigura nivelul de cunostinte minim necesar pentru a intelege si a pune in practica masurile impuse de imperativul actual al protectiei mediului inconjurator.     
            
  Avand in vedere diversitatea domeniilor in care se asigura pregatirea studentilor, se creeaza premisele unei adaptabilitati mai ridicate a absolventilor la cerintele de pe piata muncii. Astfel, absolventii specializarii Inginerie Sanitara si Protectia Mediului vor fi in masura sa acopere necesarul de cadre specializate in domeniul constructiilor hidroedilitare, al institutiilor cu aceste preocupari: prefecturi, primarii, regii de gospodarire comunala, agentii de protectia mediului, sectorul de igiena publica din cadrul Politiei Sanitare etc.
  Totodata, prin cunostintele de organizare si management in constructii si de tehnologie de executare a lucrarilor de constructii, in general, se creeaza o deschidere si catre activitatea de executie a constructiilor de alte tipuri.

  Durata studiilor: 4 ani/la zi.

  Cadastru
  Specializarea cadastru din cadrul facultatii reprezinta o sectie ai caror absolventi isi vor gasi usor de lucru pe piata muncii; cererea de specialisti in cadastru este mare si existenta specializarii este pe deplin justificata.
          
  Dupa decembrie 1989, s-a realizat o schimbare fundamentala in organizarea politica juridica a societatii noastre. S-a revenit la regimul juridic de circulatie al terenurilor pe principiile libertatii contractuale a consensualismului, in baza Constitutiei Romaniei din anul 1991.
          
  Programul de invatamant al specializarii este de 5 ani, cursuri de zi, profilul fiind ingineri in cadastru. Specializarea este acreditata din anul 2001.
           
  In urma elaborarii „Legii cadastrului” din 1996, se simte o nevoie acuta de specialisti in domeniul cadastru, geodezie si topografie.
            
  Durata studiilor: 4 ani/la zi.

  Constructii Civile, Industriale si Agricole
  Diversificarea invatamantului romanesc, nevoile social – economice ale tarii, optiunile proaspetilor absolventi de liceu si baza materiala disponibila, justifica infiintarea unei noi specializari din domeniul Inginerie Civila, si anume: Constructii Civile, Industriale si Agricole.

  Invatamantul la aceasta specializare este finantat, in principal, de bugetul de stat, precum si din taxe de scolarizare.
            
  In activitatea acestei specializari sunt utilizate spatii si dotari ale Universitatii din Oradea, precum si ale unor agenti economici din municipiul Oradea, cu care sunt incheiate conventii de colaborare.
           
  Absolventii specializarii Constructii Civile, Industriale si Agricole sunt formati ca ingineri specializati, in principal, in activitatea de proiectare si executie a constructiilor, ca o premisa indispensabila a asigurarii sigurantei in exploatare a acestora si a unui nivel de calitate corespunzator cerintelor actuale, atat sub aspectul respectarii prevederilor legale, cat si a pretentiilor din ce in ce mai ridicate ale beneficiarilor.
           
  Prin continutul procesului de invatamant se asigura pregatirea absolventilor in cele doua directii principale: calculul de rezistenta al structurilor si executia lucrarilor de constructii. Totodata, printr-o serie de discipline complementare se intregeste pregatirea viitorilor absolventi cu cunostinte de management, economie, legislatie in domeniu, utilizarea calculatoarelor etc., creandu-se premisele     unei flexibilitati in pregatire, cu rezultate favorabile in ceea ce priveste adaptarea la cerintele pietei muncii.
            
  Durata studiilor: 4 ani/la zi.
   
  Arhitectura
  Nevoia tot mai mare de specialisti in domeniul arhitecturii si urbanismului este motivata de ritmul sustinut al constructiilor in aceasta parte a tarii. Cadrul arhitectural si urbanistic remarcabil al municipiilor si oraselor din nord-vestul Transilvaniei, precum si perspectivele de dezvoltare ca o adevarata metropola ale acestui oras, spun mult despre necesitatea existentei specializarii Arhitectura in cadrul domeniului Arhitectura.
            
  Invatamantul la aceasta specializare este finantat, in principal, de la bugetul de stat, precum si din taxe de scolarizare.
             
  In activitatea acestei specializari se utilizeaza spatii si dotari ale Universitatii din Oradea. De asemenea, se colaboreaza cu Primaria Municipiului Oradea in practica studentilor, la intocmirea unor relevee, studii si chiar proiecte.
  Absolventii specializarii Arhitectura sunt formati ca arhitecti, pregatiti sa desfasoare o activitate complexa de proiectare: studii si proiecte de arhitectura, urbanism, amenajari interioare, mobilier si restaurari.
            
  Prin continutul programelor analitice si activitatii la planseta, la cursuri si practica studenteasca, se asigura pregatirea absolventilor astfel incat acestia sa raspunda bine complexitatii problemelor de proiectare ivite in exercitarea meseriei de arhitect.
      
  Se doreste, in acelasi timp cu asigurarea unei pregatiri excelente a studentilor, potentarea talentului si maiestriei fiecaruia dintre ei, pentru formarea si conturarea unei adevarate personalitati profesional – artistice a fiecarui absolvent in parte si nu in ultimul rand, formarea unei adevarate scoli de arhitectura oradene, cu un specific bine definit.
          
  Durata studiilor: 6 ani/la zi.

   

  CONDUCEREA FACULTATII:
  DECAN:  Prof.univ.dr.ing.   Aurora MANCIA
  PRODECAN:  Sef lucrari dr.ing. Dan GOMBOS

  CONTACT
  C.P. nr. 114, Oficiul Postal 1
  Str. Barbu Stefanescu Delavrancea nr. 4
  cod 410058, Oradea, Romania
  Telefon: +40 259 408 447
  Telefon / Fax: +40 359 803 447
  E-mail: arhicon@uoradea.ro
   

 

Acorda calificativ! Fii primul care ii acorda un calificativ acestei facultati!
 
 
 

Studenti la Facultatea de Arhitectura si ConstructiiVezi toti membrii
 

Cauta universitate