Facultatea de Arte

Apartine de: Universitatea din Oradea
Oras Oradea
Adresa ( Vezi harta) Str. Armatei Romane, Nr. 5, Oradea, Bihor
Telefon 0259-40.81.13, 0259-43.28.30 (centrala), 0259-40.81.05 (rectorat)
Fax 0259-43.27.89

Grupul de discutii de la Facultatea de Arte
 
 • Facultatea de Arte Vizuale  cu sediul in cetatea Oradiei, se inscrie intr-o prestigioasa traditie culturala, angrenata in circuitul valorilor europene. Printr-o scoala moderna, polivalenta, valorile trecutului pot fi imbogatite si diversificate in conformitate cu cerintele vietii contemporane. Mostenirea artistica de la care se revendica in mod legitim actualul invatamint universitar oradean prinde un contur distinct la inceputul secolului XX, cind orasul a cunoscut o pregnanta ascensiune economica.

  Asociatiile culturale devin autentice focare de iradiere a noilor tendinte artistice. Remarcabila este activitatea Reuniunii culturale „Hilaria”, institutie ce a avut un rol important in educatia artistica, literara, muzicala, de formare complexa a unor autentici oameni de cultura. In perioada interbelica, la Oradea functionau citeva scoli de pictura conduse de artisti remarcabili: Tibor Erno, Macalik Alfred, Barat Moric.

  Dupa cel de-al doilea razboi mondial, viata artistica se concentreaza in jurul scolii de Belle Arte si Conservatorul de Muzica si Dictiune, din care, in 1954, ia fiinta scoala Populara de Arta, institutie care isi mentine prestigiul si eficienta artistica pina astazi, numerosi dintre studentii Facultatii de Arte Vizuale oradene fiind initiati in cadrul acesteia.

  Un alt moment semnificativ pentru viata artistica oradeana l-a constituit infiintarea, in 1948, a Fondului Plastic si apoi a Uniunii Artistilor Plastici. Incepind cu anii cincizeci, la Oradea s-a afirmat un nou val de artisti, nume de rezonanta in arta romaneasca contemporana, creatori ce au fost deopotriva profesori la catedrele scolilor de arta.

  Traian Goga, Roman Mottl, Aurel Pop, Ioan Kristofi, Coriolan Hora, Victor Cupsa, au fost artisti ce s-au impus in peisajul plastic transilvanean si national contemporan, fiind urmati de Marta si Nicolae Jakobovits, Kiss Elek, Akos Laszlo, Gheorghe Gherman, Aurel Rosu, Cornel Durgheu, Lia Brandas, Ovidiu Budurean, Geo Praja s.a.

  Anii optzeci ai artei oradene poarta pecetea originala a asa- numitului „Atelier 35”, cenaclu al tinerilor plasticieni care a avut insemnatatea unei adevarate „scoli de pictura” contemporane. Multi dintre cei ce au alcatuit acest cenaclu, cotat ca cel mai valoros din tara in timpul afirmarii lui spectaculoase la mijlocul deceniului noua, sunt acum profesori ai Facultatii de Arte Vizuale oradene, si pregatesc afirmarea noilor generatii de plasticieni.

  Aceasta „ofensiva” prodigioasa a „opzecistilor” a fost configurata de nume ce au astazi relevanta in arta contemporana romaneasca: Ioan Aurel Muresan, Rudolf Bone, Dan Perjovschi, Aniko Gaina Gerendi, Dorel Gaina Gerendi, Vioara Bara, Laszlo Ujvarossy, Gyongy Ujvasossy, Nicolae Onucsan, Gina Hora, Sorin Vreme, Judit Egyed, Maria Abrudan, Cornel Abrudan, Florian Heredea, Ovidiu Salagean, Iulian Anghel, Hollo Barna, Stefan Torkos, Maria Minchevici, Doina Tatar, Dorin Damaschin, Gheorghe Aursulesei, Maria Muresan s a.

  Un rol important a avut Muzeul Tarii Crisurilor care a achizitionat si expus lucrarile celor mai valorosi artisti, find redactate cu acest prilej si cataloage, iar in presa vremii au aparut critici pertinente. Generatiile de artisti amintite au ridicat arta oradeana la valoarea unui centru cultural de referinta la scara nationala al carei prestigiu este continuat astazi si in spatiul Cetatii redevenit activ prin Facultatea de Arte Vizuale. Majoritatea numelor evocate, alaturi de cele ale profesorilor „extra muros” chemati sa configureze o strategie artistica cu bataie lunga, au pus bazele unui invatamint artistic oradean cu tinuta academica.

  Perpetuarea spiritului ce a caracterizat intotdeauna climatul cultural al Oradiei, spirit deschis si tolerant, atent la cultivarea valorilor autentice, a dialogului si emulatiei interetnice, a respectului pentru traditii si a deschiderii catre meridianele lumii - perpetuarea acestui spirit cu adevarat european este tinta strategiei educationale cultivate constant in toti anii, tineri, ai fiintarii ei, de actuala Facultate de Arte Vizuale din Oradea.

   

  CONDUCEREA FACULTATII:
  DECAN: Prof. univ. dr. Agneta Marcu
  PRODECAN: Lector univ.dr. Corina Andor

  CONTACT
  Strada Universitatii Nr. 1,cod 410087, Oradea, Jud. Bihor
  Telefon:
  +40 259 408 129 - SECRETARIAT
  +40 259 408 281 - DECANAT

   

 

Lena

recomanda
4.80
foarte bun
 • 9.60
Trimis la
07 Decembrie 2015

Din pacate cei care au publicat informatii despre Arte Vizuale Universitatea din Oradea pe acesta pagina sunt anacronici Programele de studii se gasiti aici
http://vizual.arte-oradea.ro/info/studii/studii-de-licenta/
http://vizual.arte-oradea.ro/info/studii/studii-de-masterat/
Facultatea sa mutat intr-o cladire noua in anul 2009, Cadrele didactice sunt artisti tineri consacrati la nivel international. Promoveaza studentii inca din timpul facultatii organizand expozitii cu institutii nationale si internationale.


Vezi toate calificativele » Acorda calificativ!
 
 
 

Cauta universitate