Facultatea de Arte Plastice

Apartine de: Universitatea de Arta si Design din Cluj-Napoca
Oras Cluj Napoca
Adresa ( Vezi harta) Piata Unirii, Nr. 31, Cluj-Napoca, Cluj E-mail public@uartdcluj.ro, relint@uartdcluj.ro
Telefon +40(264)595.021

Grupul de discutii de la Facultatea de Arte Plastice
 
 • Pictura
  Specializarea arte plastice - pictura formeaza specialisti in pictura de sevalet si pregateste cadre didactice pentru invatamantul preuniversitar si universitar, prin aceasta departamentul contribuind la promovarea artei si culturii cu metodele si mijloacele specifice domeniului. Sectia de pictura si-a asumat o misiune istorica, aceea de formare a tinerilor, de vocatie pictori, din Ardeal, si, in acelasi timp, de conturare a unui centru de iradiere spirituala si de atractie pentru tinerii din toata tara.


  Principiile care stau la baza standardului inalt de educatie plastica asigurat de catre departament sunt: conjugarea fericita a muncii didactice cu creatia artistica, cunoasterea realitatilor picturii contemporane si transmiterea acestora simultan studentilor, dezbaterea si prezentarea unor concepte noi, ancorarea permanenta in contemporaneitate, precum si racordarea la valorile si problematicile picturii contemporane.

  Grafica
  Specializarea arte plastice - grafica ofera educatie artistica superioara pentru creatori si artisti. Formeaza specialisti in domeniul graficii de carte, grafic-designului si afisului; pregateste cadre didactice pentru invatamantul preuniversitar si universitar. Contribuie la promovarea artei si culturii cu diverse metode si mijloace specifice domeniului, puse in slujba constructiei sociale.

  Specializarea arte plastice - grafica are durata de 3 ani (ciclul de licenta) si este impartita in doua etape: o prima etapa de studiu bazal de 1 an si 2 ani de specializare. Urmeaza apoi o perioada de 2 ani de supraspecializare (ciclul de masterat). Fiecare absolvent urmeaza un traseu de cunoastere a tuturor directiilor, alegand pentru ultima faza un domeniu pe care il aprofundeaza. Alaturi de temele de clasa programate dupa un proiect bine structurat, studentii desfasoara si o cercetare individuala. Exista un proces informativ si instructiv.

  Conservare - Restaurare
  Misiunea sectiei este de a forma profesionisti in domeniul conservarii si restaurarii picturii murale (laice si religioase), a picturilor pe suport mobil si de a pregati cadre didactice pentru invatamantul preuniversitar si universitar. Formarea complexa a viitorilor restauratori trebuie sa cuprinda atât abilitati aplicativ-tehnice cât si cunostinte de ordin teoretic ce presupun cunoasterea produselor de interventie si modul lor de utilizare În desfasurarea propriei activitati, studentul dezvolta capacitati ce îi permit individualizarea, gasirea tehnicilor ideale disponibile pentru studiul operelor de arta, si interpretarea critica a informatiilor obtinute prin tehnicile de analiza folosite.
        
  Din punct de vedere analitic, un restaurator profesionist, poate fi identificat cu acea persoana care reuseste sa extraga maximum de informatii despre o opera de arta, atât prin observarea vizuala cât si exploatând tehnicile de analiza stiintifica cele mai adecvate si accesibile.
        
  De asemenea, absolventii sectiei obtin competente in diferitele tehnici traditionale si contemporane ale picturii murale si pe suport mobil cum ar fi: fresca bizantina, fresca occidentala, tempera al secco, tehnici in ulei ale picturii murale, sgraffitto, mozaic, vitraliu, tehnici mixte si contemporane.
        
  Programul de studiu al specializarii se posteaza în momentul actual în faza cristalizarii unei identitati care sa confere specificitatea si autenticitatea scolii de conservare-restaurare a universitatii de arta clujene.
        
  Aceasta dinamica a schimbarii se bazeaza pe conlucrarea dintre studenti si profesori, în concordanta cu influentele mediului artistic, social, istoric si cultural national si international.

  Sculptura
  Misiunea didactica si de cercetare a specializarii arte plastice – sculptura este axata pe instruirea cursantilor, in mod teoretic si practic, in domeniul general al sculpturii. Cadrul formativ vizeaza pregatirea fundamentala si de specialitate sub urmatoarele aspecte: dobandirea de cunostinte teoretice si practice in domeniul sculpturii; cunoasterea gramaticii si vocabularului limbajului vizual; dezvoltarea aptitudinilor creative; insusirea cunostintelor tehnice necesare prelucrarii materialelor specifice sculpturii clasice, moderne si postmoderne.
        
  Sectia sculptura, prin activitatea didactica si de cercetare pe care o desfasoara, doreste sa formeze specialisti care sa aiba capacitate creatoare si inventivitate corespunzator criteriilor si cerintelor societatii actuale. Un alt obiectiv al programului de studii este acela de a oferi cursantultui posibilitatea de a dobandi cunostinte tehnice-practice care sa-i permita integrarea pe piata muncii si in domenii conexe creatiei artistice.

  Foto - Video
  Formam artisti si profesionisti realizatori si promotori de imagine care utilizeaza ca si suport noile medii de expresie si comunicare vizuala conectate la imaginea tehnica: fotografia, imaginea video, arta asistata si generata de computer cu toate conjugarile si transferurile posibile intre aceste domenii, dar si instalatia, actionismul si artele intermedia. Asiguram asimilarea unui fond cultural profund cu referire la nasterea si evolutia genurilor artelor vizuale traditionale si a avangardelor care au traversat secolul XX. Incurajam experimentul ca principala modalitate de accedere la originalitatea artistica.
        
  Pentru a atinge aceste obiective, activitatea formativa din cadrul specializarii este orientata spre urmatoarele tinte:
  1. Educatia formativ - conceptuala;
  2. Educatia formativa tehnica (teoretica si practica);
  3. Educatia formativa privind finalitatea concreta a imaginii fotografice, video si a imaginii generate sau asistate de computer.
       
  1. In cadrul educatiei formativ - conceptuale se cerceteaza notiunile teoretice fundamentale specifice legate de aceste domenii, pozitia imaginii fotografice, video si a artei electronice/digitale in cadrul culturii contemporane si relatia acestora cu celelalte arte; se coreleaza toate acestea cu istoria artei, istoria fotografiei, a artei video si artei electronice, estetica, filosofia, etc. O astfel de instruire formativa deschide studentilor cel putin trei directii de optiune:
  A. sa devina creatori de imagine fotografica sau video ce stapanesc profunde cunostinte conceptuale contemporane despre domeniu
  B. sa devina realizatori de arta electronica (design grafic, animatie, multimedia, videoinstalatii)
  C. sa devina in domeniul teoriei artelor promotori ai imaginii fotografice, video sau artei electronice
        
  2.Educatia formativ - tehnica (teoretica si practica) are drept scop cunoasterea teoretica a echipamentelor, a tehnologiilor si materialelor clasice si actuale, precum si formarea deprinderilor si indemanarilor practice de a opera cu ele in scopul realizarii unor imagini de maxima calitate conceptuala si tehnica, aliniate la standardele internationale. Se studiaza teoretic si practic procedeele standard si cele speciale de inregistrare, transfer si prelucrare menite sa transforme aspectul imaginii initiale in vederea transfigurarii artistice a realitatii. in cadrul educatiei formativ - tehnice studentii sunt initiati in procedeele digitale de prelucrare a imaginii pe calculator. Studentii vor explora aceasta larga gama de posibilitati de expresie - de la imaginea fotografica si video clasica, pana la cea prelucrata in laboratoarele foto sau video precum si posibilitatile nelimitate asigurate azi de computerele si aplicatiile software performante.

  3. Educatia formativa privind finalitatea concreta a imaginilor fotografice, video sau digitale se bazeaza pe studiul conceptelor teoretice si a metodelor si procedeelor practice prin care se elaboreaza si editeaza imaginile fotografice, video, sau cele specifice generate sau prelucrate de calculator pentru a ajunge sub forma de produs finit la consumatorul de imagine (fie documentare, promotionale sau artistice).

  Prin aceasta educatie se formeaza viitorii promotori ai imaginii fotografice, video si computerizate destinati sa profeseze in redactii, edituri, companii de publicitate, studiouri de televiziune… si nu in ultimul rand sa fie reprezentanti ai artelor vizuale actuale care utilizeaza ca mijloc de expresie artistica imaginea tehnica.

  Pedagogia artelor
  Specializarea Pedagogia Artei pregateste studentii pentru a deveni profesori in domeniul artelor vizuale, posesori ale unor deprinderi bine structurate in zona tehnicilor picturale si grafice, dar antrenati sa dea dovada de creativitate si mobilitate in promovarea propriului concept artistic utilizand deprinderile operative specifice. Permeabilitatea la experiente artistice si pedagogice noi, in conjunctie cu o solida pregatire profesionala, sunt trasaturile definitorii ale specializarii, ceea ce confera absolventilor abilitatile necesare unui demers didactico-artistic creativ.
        
  Structura actuala a Departamentului Pedagogia Artelor Plastice si Decorative se bazeaza pe un plan de invatamant restituit recent, pentru o perioada de studii de trei ani. Acest plan ofera studentilor un profil tematic divers care are in vedere, pe de o parte o deschidere echidistanta fata de toate disciplinele artistice iar, pe de alta parte, cele mai actuale directii in comunicare si educatie artistica.
        
  Planul de invatamant este un plan maleabil si fluid care a fost in timp o preocupare constanta a Departamentului Pedagogia Artelor Plastice si Decorative a Universitatii de Arta si Design Cluj. Profesorii au optat pentru un demers pedagogic in care parcursul planului tematic modeleaza viitorii profesionisti.


  ADRESA
  400028 Cluj-Napoca
  str. Arany Janos, Nr. 2
  Tel.: +4-0264- 430.296
  Fax: +4-0264-592.890
  Email: pictura@uad.ro

  Secretariat Facultatea de Arte Plastice, DSPP
  Fatima Natalia  AHMED
  Tel: +40-264-591.771
  L-V: 13.00-15.00
  email: fap@uad.ro
   

 

Acorda calificativ! Fii primul care ii acorda un calificativ acestei facultati!
 
 
 

Cauta universitate