Facultatea de Drept

Apartine de: Universitatea "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca
Oras Cluj Napoca
Adresa ( Vezi harta) Str. Mihail Kogalniceanu, Nr. 1, RO-400084, Cluj-Napoca, Cluj
Telefon 0264-40.53.00
Fax 0264-59.19.06

Grupul de discutii de la Facultatea de Drept
 
 • Inceputurile invatamantului juridic din Cluj dateaza de la sfarsitul secolului al XVI-lea. Timp de peste trei secole acesta s-a desfasurat in limbile latina, germana si maghiara. Incepand cu anul 1919, dupa unirea Transilvaniei cu Romania, predarea se face in limba romana. Printre primele cadre didactice ale Facultatii de Drept din cadrul Universitatii Daciei Superioare s-au remarcat personalitati cu renume in domeniul dreptului, precum: prof. Victor Onisor, autor al primului manual de drept administrativ complet din tara, prof. Traian Pop, penalist si criminolog cu o vasta activitate in cele doua domenii, prof. Romulus Boila, specialist in dreptul constitutional, Ion Catuneanu, profesor de drept roman, Vasile Dimitriu, profesor de drept comercial si primul rector ales al universitatii clujene, Camil Negrea, profesor de drept civil local si, de asemenea, rector al universitatii, Emil Hatieganu, fost membru de onoare al Academiei Romane.

   

  In 1934 Facultatea de Drept din Oradea s-a unit cu cea din Cluj. Colectivul profesoral s-a completat atunci cu cadre didactice de valoare, dintre care s-au remarcat prof. Aurelian Ionascu, prolific autor in domeniul dreptului civil, prof. Eugeniu Sperantia, autor al unor lucrari de referinta in istoria fiosofiei juridice, sociologie si logica juridica, prof. George Sofronie, autor al unor importante lucrari de drept international public, prof. Victor Cadere, care a fost ales membru corespondent al Institutului Frantei. In perioada interbelica au devenit profesori ai universitatii clujene si alte personalitati remarcabile care au publicat carti si articole in Franta, Germania, Italia si alte tari europene, find cunoscuti si apreciati in mediul academic international. Tot atunci a inceput sa activeze, la catedrele de drept constitutional si administrativ, prof. Tudor Draganu, care a devenit unul dintre cei mai reputati autori in aceste domenii, fiind ales, dupa razboi, presedinte sau vicepresedinte al mai multor organizatii internationale.

   

  In vara anului 1940, in urma Dictatului de la Viena, Facultatea de Drept, impreuna cu alte facultati ale universitatii clujene, s-a mutat la Sibiu. Dupa reintegrarea Transilvaniei de Nord in Romania, universitatea a revenit la Cluj, incepand cu anul universitar 1945-1946. Pentru o perioada de timp, in Cluj au functionat doua facultati de drept, in cadrul celor doua universitati: "Victor Babes", cu predare in limba romana, si "Janos Bolyai", cu predare in limba maghiara. Cele doua universitati, respectiv cele doua facultati de drept, s-au unit in anul 1959.

   

  De-a lungul perioadei postbelice, cadre didactice de prestigiu au continuat traditia scolii juridice clujene, predand, alaturi de disciplinele traditionale, o serie de discipline noi, publicand numeroase cursuri, tratate, monografii, studii.

   

  Dupa 1989, in contextul profundelor transformari politice si sociale pe care le parcurge Romania, si in Facultatea de Drept au avut loc schimbari majore. A crescut spectaculos numarul de studenti si au fost angajate noi cadre didactice de valoare. S-a restructurat curricula universitara, innoindu-se si diversificandu-se oferta de cursuri, continutul acestora, precum si metodele de predare-invatare. Au fost initiate noi programe universitare, respectiv sectia de Drept comunitar, la nivel de licenta, precum si trei programe de masterat. S-a dezvoltat profilul multicultural al facultatii, crescand numarul studentilor ce apartin diferitelor etnii din Romania, oferindu-se cursuri in limbi de circulatie internetionala, precum si in limba maghiara. Beneficiind de larga deschidere internationala a Universitatii Babes-Bolyai, Facultatea de Drept si-a amplificat relatiile de colaborare cu universitati europene si americane, in cadrul unor programe cu finantare din partea Uniunii Europene, a Bancii Mondiale si a altor institutii.


  CONDUCEREA FACULTATII
  Decan: Prof. univ. dr. Florin Streteanu
  Prodecan: Lect. univ. dr. Serban Diaconescu
  Prodecan: Conf. univ. dr. Sergiu Bogdan
   

 

mircea

recomanda
4.20
foarte bun
 • 6.60
Trimis la
13 Iulie 2013

din sondaje reiese ca sunt pe locul 2 dupa Bucuresti,deci merita incercat sa facem concurenta,doar asa ajungi printre cei mai buni.BAFTA TUTUROR

spataru

nu recomanda
2.40
mediu
 • 6.60
Trimis la
03 Aprilie 2013

Facultate de facut bani, pretentii mari- invatamant putin!


Vezi toate calificativele » Acorda calificativ!
 
 
 

Cauta universitate