Facultatea de Educatie Fizica si Sport

Apartine de: Universitatea Nationala de Educatie Fizica si Sport din Bucuresti
Oras Bucuresti
Adresa ( Vezi harta) Str. Constantin Noica (fosta Stefan Furtuna) nr. 140, sector 6, Bucuresti
Telefon 021-212.61.64
Fax 021-312.04.00

Grupul de discutii de la Facultatea de Educatie Fizica si Sport
 
 • Existenta Facultatii de Educatie Fizica si Sport din Bucuresti desfasurata de-a lungul a opt decenii si jumatate se confunda si se impleteste cu cea a Universitatii Nationale de Educatie Fizica si Sport , in structura careia a fost din totdeauna.

  Importanta educatiei fizice pentru pregatirea militarilor mai ales , dar si a civililor a determinat crearea „Casei Culturii Poporului”, in 1921, sub patronajul printului Carol . Prin aceasta se prevedea desfasurarea activitatii de Educatie Fizica atat la orase cat si la sate.

  Popularizarea problematicii activitatii de Educatie Fizica si Sport s-a realizat prin revista „Izvor de energie”, infiintata in 1921.

  Necesitatile de organizare, coordonare, conducere si pregatire a specialistilor, au determinat infiintarea in 1922 a Oficiului National de Educatie Fizica in cadrul caruia a luat fiinta Institutul National de Educatie Fizica si Sport.

  Pentru infiintarea institutiilor mai sus amintite, generalul Virgil Badulescu a obtinut sprijinul familiei regale ( in frunte cu Ferdinand I ), a lui Dimitrie Gusti - directorul Casei Culturii Poporului si a profesorului Vasile Pirvan.

  Proiectul de lege pentru Educatia Fizica , elaborat de catre generalul Virgil Badulescu si cativa colaboratori apropiati acestuia, a fost aprobat de Senat in 1923 si apoi promulgat de regele Ferdinand I, desi activitatea incepuse inca din 1922.

  Dupa infiintare Institutul National de Educatie Fizica primeste sprijin din partea Ministerului de Rasboi (spatii, terenuri si bani), Ministerului Instructiunii Publice, precum si a unor facultati bucurestene.

  Pentru inceperea activitatii Institutului National de Educatie Fizica s-a constituit un corp profesoral, din oameni de elita romani si invitati din Suedia, Germania, SUA, Franta, Japonia, asigurandu-se astfel o pregatire la nivel international. Dintre acestia amintim : prof. dr. Francisc Rainer, dr.Gr. T. Popa, dr. Horia Dumitrescu , prof.dr. N. Paulescu, col. dr. C. Mihailescu, prof.dr. D. Mezincescu, conf. Dr. Radu Olinescu, col dr. I. Lascar, prof.univ. C-tin Radulescu - Motru, conf. Nae Ionescu, conf. Gh. Zapan, Mircea Eliade, academicianul Octav Onicescu, savantul C. Kiritescu.

  Prima promotie de profesori de Educatie Fizica a absolvit in 1926, iar din cadrul ei , o serie de absolventi aveau sa devina personalitati de referinta in domeniu; ii amintim aici pe: C. Petre Lazar, C. A. Botez, Virgil Rosala, Iacob Mihaila, dr. Adrian Ionescu, dr. Traian Dumitrescu, dr. Florin Ulmeanu.

  Apoi, de-a lungul timpului, in cei 85 ani de activitate neintrerupta, au studiat, s-au format ori si-au desavarsit pregatirea, mari sportivi, antrenori emeriti, manageri si oameni de afaceri de top din diverse domenii, oameni cu functii de raspundere, conducatori de institutii atat in domeniul nostru cat si in cele in care activeaza, adevarati ambasadori ai Romaniei de azi. Amintim acum doar pe cativa dintre acestia, cu speranta de a nu supara pe nimeni: Ivan Pazaichin, Nadia Comaneci, Ion tiriac, Iolanda Balas, Laura Badea, Dan Grecu , Octavian Bellu, Violeta Beclea Szekelly, Cristian topescu, Marius Urzica, Ionut Lupescu, Mihai Constantinescu, Gabriela Szabo, Marian Dragulescu.
   
  De-a lungul timpului Facultatea de Educatie Fizica si Sport cunoaste ascensiuni si retrogradari , determinate de situatia economica si politica din tara. Pornind de la inceput cu doua sectii, civila ( 4ani ) pentru pregatirea profesorilor de toate gradele si militara ( 1 an ) pentru formarea ofiterilor instructori pentru predarea Educatiei Fizice, in cadrul Institutului National de Educatie Fizica se realizeaza specializari in diferite discipline practice, se organizeaza doctorat si un Institut de Cercetare stiintifica pentru acest domeniu. O lunga perioada de timp o parte dintre acestea au fost pe nedrept intrerupte. La pierderile in planul programelor de studii si a duratelor lor (din 1975 facultatea devine de 3ani ) s-au adaugat si cele provocate de pierderea sediului central, din Dealul Spirii , a stadionului (dat in folosinta in 1926 si modernizat continuu pe parcursul timpului), a bazei didactice de la Eforie-Nord si schimbarea repetata a numelui.

  Dupa evenimentele din decembrie 1989, Institutul de Educatie Fizica si Sport revine la durata de 4 ani, redobandeste titlul academic si pozitia din trecut, regasindu-se in prezent sub denumirea de „Academia Nationala de Educatie Fizica si Sport”, cu sediul central in Bucuresti, strada Constantin Noica, nr. 140, sector 6.

  Facultatea de Educatie Fizica si Sport este structura componenta a acestei institutii de invatamant superior si dispune de locatii proprii pentru desfasurarea activitatilor didactice, de pregatire, de refacere si relaxare, atat in cadrul sediului central, la Stadionul ANEFS (fost Rocar), din Bucuresti, cat si in bazele didactice de la Eforie-Nord, Techirghiol si muntii Parang.

  In perioada care a urmat revolutiei romane s-au facut eforturile necesare pentru mentinerea pozitiei de structura etalon in domeniu, in conditiile intensificarii concurentei intre institutii. Schimbarile au vizat indeosebi: oferta educationala, specializarile, formele de studii, planurile de invatamant, programele analitice, calitatea predarii-invatarii, baza materiala proprie, cadrele didactice, cercetarea stiintifica de inalt nivel, deschiderea spre lumea academica europeana si numai, prin colaborari, schimburi stiintifice si culturale, proiecte comune.

   

  CONDUCEREA FACULTATII
  Decan: Conf. Univ. dr. Moanta Alina Daniela
  Secretar Decanat: MUJEA ANA MARIA
  Centrala U.N.E.F.S.: + 40/21 3164107 / int. 232
  Fax: + 40/21 3120400
  e-mail: decanatefs@unefs.ro

   

 

geta

recomanda
5.00
foarte bun
 • 10.00
Trimis la
11 Decembrie 2013

este scoala care m-a format, sunt recunoscatoare eminentilor mei dascali!


Vezi toate calificativele » Acorda calificativ!
 
 
 

Studenti la Facultatea de Educatie Fizica si SportVezi toti membrii
 

Cauta universitate