Facultatea de Educatie Fizica si Sport

Apartine de: Universitatea "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca
Oras Cluj Napoca
Adresa ( Vezi harta) Str. Mihail Kogalniceanu, Nr. 1, RO-400084, Cluj-Napoca, Cluj
Telefon 0264-40.53.00
Fax 0264-59.19.06

Grupul de discutii de la Facultatea de Educatie Fizica si Sport
 
 • Facultatea de Educatie Fizica si Sport s-a infiintat in anul 1960, in cadrul Institutului Pedagogic. Primul decan al facultatii a fost profesorul Gheorghe Comanaru.


  In perioada 1960-1983, cursurile de zi cu durata de trei ani si cele fara frecventa, cu durata de patru ani, au fost absolvite de un numar de 1413 studenti, dintre care 144 au fost studenti din: Cipru, Columbia, Congo, Coasta de Fildes, Egipt, Gabon, Grecia, Libia, Portugalia, Siria, Suedia, Tunisia.


  Dupa o intrerupere de 7 ani, activitatea facultatii s-a reluat, in anul 1990. In cei 15 ani care au trecut de la reinfiintare, peste 1800 de studenti au obtinut “Diploma de licenta in Educatie Fizica si Sport” a Universitatii “Babes-Bolyai”. Dintre acestia peste 150 au fost tineri si tinere din Grecia, Ungaria, Lituania, Moldova. In luna iunie a anului 2000 a absolvit si prima promotie a liniei maghiare de studiu, infiintata in anul 1996.

  Din anul 1998, oferta facultatii s-a largit prin infiintarea specializarii „Kinetoterapie”. La aceasta specializare, activitatea este sustinuta de cadre didactice ale facultatii, iar la o serie de discipline specifice, de specialisti din cadrul Spitalelor de Recuperare si Neurologie din orasul nostru, care au statut de asociati.


  Pentru a veni in sprijinul sportivilor de mare performanta pe langa cursurile de zi, au fost organizate la specializarea „Educatie fizica si sport” cursuri in regim de „fara frecventa”, IDD sau „frecventa redusa”.


  Activitatea FEFS s-a extins in anul 1999, prin infiintarea in orasul Bistrita, a unui Colegiu de Maiestrie Sportiva si Acrobatica pentru formarea antrenorilor in diferite ramuri sportive. Odata cu adoptarea structurilor conforme sistemului Bologna, incepand cu anul universitar 2005-2006, la Bistrita functioneaza - ca extensie a FEFS - primul an de studiu la nivel licenta cu durata studiilor de 3 ani, specializarea „Educatie fizica si sport”.

  Activitatea facultatii s-a desfasurat, inca de la inceput, in Parcul Sportiv al Universitatii “Babes-Bolyai”, infiintat in anul 1932 de catre eminentul om de stiinta, pedagog si mare iubitor al sportului, profesorul universitar doctor Iuliu Hatieganu, rector al Universitatii clujene. In acest parc, ce poarta azi numele creatorului sau, si-au desavarsit educatia, devenind oameni si sportivi celebri, zeci de generatii de studenti clujeni. Toti isi amintesc cu mandrie, dragoste si respect de perioada studentiei.


  Printre absolventii FEFS din promotiile mai vechi sau mai recente se numara personalitati de mare valoare din domeniul sportului, dintre care ii enumeram pe: Bella Karoly (fost antrenor al echipei olimpice de gimnastica), Simion Schobel (antrenor al selectionatei de handbal a Germaniei, fost campion mondial), Ioanis Tikos si Costas Saganis (antrenori ai echipelor reprezentative de baschet juniori a Greciei), Adelinho Jorge Suares (antrenor al reprezentativei de tineret a Portugaliei la baschet), Gabriela Szabo (campioana olimpica si mondiala la atletism), Ionela Tarlea (campioana mondiala la atletism), Maria Cioncan (medaliata la J.O la atletism), Simona Richter, Ioana Dinea, Laura Moise (medaliate la J.O si campionate europene la judo), atletele Nicoleta Grasu, Iloc Cristina, Mihaela Botezan.


  In anul universitar 2005-2006, FEFS are inscrisi 1937 de studenti la cursurile de nivel licenta (3 ani si 4 ani) si master (1 an), la formele de invatamant de zi, cu frecventa redusa si invatamant la distanta, ultima forma fiind in curs de lichidare.

   

  Licentiatii FEFS ai UBB sunt recunoscuti de catre forurile de specialitate europene si mondiale, cu sustinerea eventuala a unor examene de diferenta nesemnificative. Aceasta recunoastere dovedeste compatibilitatea curriculum-ului facultatii cu structuri similare din toata lumea.
  Formele de invatamant cu durata studiilor de 4 ani la nivel licenta, 1 an la nivel master si Colegiul de maiestrie sportiva sunt in curs de lichidare. Absolventii acestor forme se bucura de toate drepturile conferite de diploma dobandita.

  ADRESA
  Str. Pandurilor 7, Cluj-Napoca,Romania
  Tel/Fax: 0040-264-420709, 0040-264-405367
  E-mail:sport@sport.ubbcluj.ro

   

 

Deea

nu recomanda
1.80
slab
 • 3.60
Trimis la
22 Aprilie 2013

ACEASTA ESTE OPINIA MEA!


Vezi toate calificativele » Acorda calificativ!
 
 
 

Studenti la Facultatea de Educatie Fizica si SportVezi toti membrii
 

Cauta universitate