Facultatea de Farmacie

Apartine de: Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti
Oras Bucuresti
Adresa ( Vezi harta) Str. Dionisie Lupu nr. 37, Bucuresti
Telefon 021-211.01.76
Fax 021-230.77.05

Grupul de discutii de la Facultatea de Farmacie
 
 • Scurt Istoric al Facultatii de Farmacie


  1853 - Carol Davila pune bazele invatamantului medico-farmaceutic in Romania
  1858 - la 16 August, prin Ofisul nr. 1092 a fost aprobata infiintarea "Scolii Nationale de Medicina si Farmacie"
  1898 - prin contributia lui Stefan Minovici, invatamantul farmaceutic devine universitar. Absolventii obtin titlul academic de farmacist. Tot atunci se infiinteaza Doctoratul in Farmacie.
  1914 - Consiliul Facultatii de Medicina a cerut separarea invatamantului farmaceutic de cel medical. Din cauza razboiului, aparitia Facultatii de Farmacie s-a amanat pana dupa Marea Unire.
  1923 - La 7 iunie apare Legea pentru crearea Facultatii de Farmacie de pe langa Universitatea Bucuresti. La infiintare, Facultatea de Farmacie are 4 catedre (Farmacie chimica si galenica, Chimie analitica, Botanica Farmaceutica, Analiza alimentelor si bauturilor) si 9 conferinte.
  1924 - Planul de invatamant farmaceutic prevede 3 ani de studii in facultate si 2 ani de stagiu in farmacie. Dupa un timp se modifica la 4 ani de studiu si 1 an de practica in farmacie.
  1934 - Numarul catedrelor creste la sase (Chimie biologica, Chimie generala, Chimie analitica, Chimie farmaceutica si galenica, Farmacologie - Farmacodinamie).
  1941-1942 - Invatamantul farmaceutic se intinde pe o perioada de 6 ani de studiu si este structurat astfel: un an practica in farmacie, anii I si II de studiu in facultate, anul III de practica in farmacie, anii IV si V de studiu in facultate.
  1942 - Numarul catedrelor se ridica la 9, prin aparitia disciplinelor de Farmacie galenica, Toxicologie si Industria medicamentului. Apar si noi conferinte: Chimie fizica, Matematica, Medicamente vegetale.
  1944 - Localul facultatii este distrus de bombardamente.
  1948-1949 - Facultatea de Farmacie este impartita in 2 sectii: "Sectia galenica" (3 ani studiu si 1 an de practica) si "Sectia de stiinte" (4 ani de studiu si 1 an de practica).
  1952 - Apare un nou plan de invatamant, care reprezinta o sinteza a experientei invatamantului farmaceutic universitar.
  1976 - Facultatea se muta in actualul sediu din Str. Traian Vuia nr.6. Decan este Acad. Prof. Dr. Doc. Dumitru Dobrescu. Numarul catedrelor se ridica la 18.
  1986 - Pentru o scurta perioada de timp, Facultatea de Farmacie isi pierde identitatea, formand impreuna cu Facultatea de Stomatologie un hibrid: Facultatea de Stomatologie si Farmacie.
  1989 - Facultatea de Farmacie Bucuresti isi recapata identitatea, revenind la statutul de facultate independenta din cadrul UMF "Carol Davila".
  1990 - Are loc o reforma de fond in invatamantul farmaceutic, prin eliminarea disciplinelor cu caracter politic, practica agricola si militara.

  In prezent - S-a urmarit imbunatatirea planurilor de invatamant prin introducerea unoe discipline noi, ca: Informatica, Propedeutica Farmaceutica, Biofarmacie, Farmacie Clinica, Patologie si Urgente medicale; reducerea numarului total de ore la 29 - 30 ore pe saptamana sau prin intregirea denumirii unor discipline in scopul unei mai bune adaptari la programa analitica: Matematica si Biostatistica, Chimie Analitica si Metode fizico-chimice de analiza, Farmacognozie, Fitochimie, Fitoterapie, Management si Marketing farmaceutic, Industria medicamentelor si Biotehnologii farmaceutice. In prezent, Decan al Facultatii de Farmacie Bucuresti este Prof. Dr. Dumitru Lupuleasa.

  Pregatirea prin rezidentiat
  Incepand cu anul 1993, in Facultatea de Farmacie Bucuresti se pregatesc anual prin rezidentiat un numar semnificativ de absolventi ai facultatilor de farmacie. Specialitate: Farmacie generala, Farmacie clinica, Laborator farmaceutic, Industrie farmaceutica si cosmetica.

  Doctorat si cursuri postuniversitare
  In invatamantul superior farmaceutic au existat permanent preocupari pentru dezvoltarea pregatirii in vederea obtinerii di titluri stiintifice.

  Activitatea didactica si de cercetare se desfasoara in peste 20 de laboratoare, sali de curs si seminar, precum si o biblioteca dotata cu peste 20.000 volume (carti, tratete, monografii, colectii de reviste din toate domeniile farmaceutice). De asemenea, facultatea este dotata cu o retea de calculatoare conectata la Internet.

  Studentii cei mai merituosi ai facultatii beneficiaza de burse: de merit, de studiu, sociale.

  In limita posibilitatilor, pentru studentii din provincie se asigura cazare in camine, la preturi rezonabile, corespunzatoare burselor.

  Absolventii Facultatii de Farmacie Bucuresti fac fata tuturor exigentelor actuale si se pot adapta cu usurinta cerintelor diferitelor locuri de munca din profilul farmaceutic si medical.

  Ca o recunoastere a meritelor deosebite, o serie de cadre didactice din facultatea de Farmacie Bucuresti, au obtinut premii ale Academiei Romane sau ale Academiei de Stiinte Medicale.

  Dupa 1990 s-a realizat o mare deschidere catre participarea la manifestari stiintifice interne si internationale.

  Facultatea de Farmacie Bucuresti sprijina activitatea unor societati stiintifice din domeniul farmaceutic. Societatea de Stiinte Farmaceutice din Romania, Societatea Romana de Fitoterapie, Societatea Romana de Istoria Farmaciei, Societatea Romana de Farmacie Clinica. Unele din aceste societati stiintifice sunt recunoscute si afiliate la asociatii si reuniuni internationale.

  Acestea sunt doar cateva repere din istoria celor peste 75 de ani de existenta ai Facultatii de Farmacie din Bucuresti.

   

  Adresa
  Strada Traian Vuia, Bucuresti

  Contact
  +40.21318.0747;
  +40.21318.0748;
  +40.2131807.49

 

Acorda calificativ! Fii primul care ii acorda un calificativ acestei facultati!
 
 
 

Cauta universitate