Facultatea de Filosofie

Apartine de: Universitatea Bucuresti
Oras Bucuresti
Adresa ( Vezi harta) Bdul M. Kogalniceanu nr. 36-46 sector 5; Cod postal 050107, Bucuresti
Telefon 040 21 307 73 00; 040 21 315 71 87
Fax 040 21 313 17 60

Grupul de discutii de la Facultatea de Filosofie
 
 • Facultatea de Filosofie este facultate fondatoare a Universitatii din Bucuresti, infiintata prin Decretul nr. 756 din 4 / 16 iulie 1864 al Domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Facultatea de Filosofie a contribuit si contribuie prin profilul si prin activitatea sa la realizarile de ansamblu ale Universitatii din Bucuresti si ale invatamantului superior din Romania.

  Traditia Facultatii de Filosofie are radacini adanci. Astfel, in ultima parte a secolului al XIX-lea, in urma procesului de asezare si structurare a procesului de invatamant din Universitate, predarea filosofiei capata un contur limpede, dupa cum se vede si din Regulamentul Facultatii de Filosofie si Litere, promulgat la 20 februarie 1899. Facultatea are dreptul de a acorda licenta in filosofie si doctorate. Predarea filosofiei in Universitatea din Bucuresti s-a facut in mod continuu, chiar in ultima perioada a regimului comunist. Merita mentionat ca autorii Istoriei Universitatii din Bucuresti, publicata in 1977, nu vorbesc despre Facultatea de Filosofie si Litere de la inceputurile Universitatii. Cel mai adesea folosesc expresia „Facultatea de Litere”.

   

  Era modul orwellian de a (re)scrie istoria. De asemenea, trebuie amintit ca Ioan Zalomit (mai 1871 - aprilie 1885), profesor de Istoria filosofiei, Titu Maiorescu (octombrie 1892 - noiembrie 1897), profesor de filosofie, si C. Dimitrescu-Iasi (octombrie 1898 - ianuarie 1911), profesor de filosofie, autorul primei teze de doctorat in estetica (Conceptul de frumos - Leipzig 1877) au figurat printre primii rectori ai Universitatii din Bucuresti.

  Rolul Facultatii de Filosofie in viata culturala si politica a tarii in cei peste 100 de ani de la infiintare poate fi ilustrat cu marii profesori care au predat de la catedrele acesteia, Ioan Petrovici, Constantin Radulescu Motru, Dimitrie Gusti, Nae Ionescu, Mircea Florian, dar si de valoarea si recunoasterea de care se bucura absolventi precum Mircea Vulcanescu, Constantin Noica, Emil Cioran. Astazi, intre profesorii facultatii noastre pot fi citate numeroase personalitati, academicieni sau importante prezente in viata intelectuala a tarii: acad. Gheorge Vladutescu, acad. Ion Ianosi, acad. Vasile Tonoiu, membri corespondenti ai Academiei Romane cum sunt Ilie Parvu, Mircea Flonta, Alexandru Boboc sau nume de rezonanta in viata intelectuala precum profesorii Sorin Vieru, Gabriel Liiceanu, Andrei Plesu si altii. in Facultatea de Filosofie exista nu mai putin de 20  profesori conducatori de doctorat, dintre care mentionam pe Adrian-Paul Iliescu, Valentin Muresan, Vasile Morar, Mircea Dumitru.

  In anul 1948, dupa reforma comunista a invatamantului, cadrul in care functiona Facultatea de Filosofie a fost modificat. in pofida dificultatilor uriase care au apasat asupra ei in epoca intinsa pana in 1989, in ciuda incercarilor repetate de a fi desfiintata ori integrata in sistemul invatamantului de partid, in aceasta perioada s-au realizat: mentinerea studierii filosofiei ca disciplina de sine statatoare, distincta de ideologie, pregatirea studentilor la un nivel inalt si adecvat profesional si stiintific; recunoasterea pe plan international a valorii activitatii de cercetare prin organizarea unui Congres International de Logica, Metodologia si Filosofia stiintei (in 1971), poate cea mai importanta manifestare stiintifica din Universitate in anii de dupa al doilea razboi mondial si pana in 1989.


  Dupa 1989 Facultatea de Filosofie a suferit o restructurare profunda. Corpul profesoral s-a innoit aproape in intregime. Planurile de invatamant au fost modificate radical. in cadrele legale existente, s-a asigurat o mare flexibilitate a programelor de studiu, studentii avand posibilitatea optiunii intre un numar ridicat de discipline. Pe parcurs, s-au concretizat, in diferite etape, initiative care au contribuit la diversificarea ofertei educationale, a structurilor de cercetare, a racordarii la cerintele educatiei intr-o lume in continua transformare, interdependenta si globalizare. intre aceste realizari mentionam dinamica deosebita a facultatii noastre in oferirea de programe de studii in domenii conexe cum ar fi studiile europene si relatiile internationale, dreptul comunitar, politicile publice, managementul cultural, managementul cunoasterii si altele, in care, de altfel, multi dintre profesori au deja o experienta insemnata.

  Astazi, profesorii si studentii nostri sunt prezenti in mari universitati din strainatate sau primesc vizita reprezentantilor unor asemenea prestigioase institutii, sunt angajati in programe de cercetare importante, oferind solutii si competente in procesul de reforma educationala, politica, economica si sociala din Romania. Colaborarile cu universitati din Europa si Statele Unite, dintre care mentionam numai colaborarea cu Universitatile din Oxford, Paris (Nanterre), Lyon, Amsterdan, Bochum, Dijon, cu Universitatea Catolica din Bruxelles sau cu Universitatea din Tulsa, SUA, cu care facultatea noastra dezvolta in permanenta un fructuos schimb de profesori, sunt dovezi ale unui invatamant de calitate, a atingerii unor standarde de nivel european si international.


  Facultatea de Filosofie este un vector al modernizarii in domeniul educatiei si culturii, dar si al modernizarii si accelerarii evolutiei societatii romanesti.

   

  CONDUCEREA FACULTATII
  Decan: Prof. univ. dr. Romulus Brancoveanu
  Prodecan: Conf. univ. dr. Constantin Stoenescu
  Prodecan: Conf. univ. dr. Viorel Vizureanu
  Secretar sef facultate: Ecaterina Matei
  Administrator financiar: Silvia Padure
   

  CONTACT
  Splaiul Independentei 204, Sector 6, cod 70609, Bucuresti
  Tel/Fax: +021-318.15.56, 318.39.74
  E-mail: phil@ub-filosofie.ro

  Mijloace de transport pana la sediul facultatii:
  Piata Universitatii - autobuzul nr. 601, pana la statia Caminele Grozavesti
  Gara de Nord - autobuzul nr. 123, pana la Podul Eroilor
  sau metroul pana la statia Grozavesti.

 

Acorda calificativ! Fii primul care ii acorda un calificativ acestei facultati!
 
 
 

Cauta universitate