Facultatea de Fizica

Apartine de: Universitatea Bucuresti
Oras Bucuresti
Adresa ( Vezi harta) Bdul M. Kogalniceanu nr. 36-46 sector 5; Cod postal 050107, Bucuresti
Telefon 040 21 307 73 00; 040 21 315 71 87
Fax 040 21 313 17 60

Grupul de discutii de la Facultatea de Fizica
 
 • Disciplina Fizica a existat in Universitatea Bucuresti inca de la infiintarea acesteia in anul 1864. Initial, a existat Facultatea de Stiinte, apoi, din anul 1948, Facultatea de Matematica si Fizica. Din anul 1967 functioneaza Facultatea de Fizica.

  Are un corp profesoral deosebit de valoros - atat in plan didactic, cat si stiintific - implicat, alaturi de multi dintre studenti si doctoranzi, in programe de cercetare internationale de prestigiu. Cele 150 de cadre didactice sunt grupate in 8 catedre. In prezent are 1262 de studenti la 8 specializari de lunga durata si la 2 de scurta durata, precum si circa 50 de participanti la cursuri postuniversitare.

  - Biofizica
  - Fizica
  - Fizica (in limba engleza)
  - Fizica (in limba franceza)
  - Fizica Informatica
  - Fizica Medicala
  - Fizica Tehnologica
  - Fizica tehnologica - Directia de studii Fizica si protectia mediului

  Programe Master
  - Interactii atomice, nucleare, astrofizica, particulelor elementare si aplicatii
  - Biofizica si Fizica medicala
  - Fizica electronica, Metrologie Defectoscopie
  - Fizica informatica si econofizica
  - Fizica polimerilor. Stiinta si Tehnologia materialelor
  - Fizica teoretica si Fizica starii condensate
  - Meteorologie si Fizica mediului
  - Optica, spectroscopie, plasma, laseri si aplicatii tehnologice

  Studii aprofundate
  - Metrologie
  - Optotehnica si Tehnologii neconventionale cu laseri si plasma

  Colegii
  - Colegiul Universitar de Metrologie
  - Colegiul Universitar de Fizica si Tehnologii asistate de calculator

  Studii Postuniversitare
  - Pregatirea cadrelor didactice din invatamantul preuniversitar
  - Utilizarea izotopilor radioactivi

  La cerere, Facultatea de Fizica organizeaza cursuri postuniversitare si in alte domenii, in special in cele in care sunt implicati fizicieni. Dificultatile financiare actuale, desfintarea unui numar important de laboratoare asociate unor intreprinderi industriale, agricole sau de constructii, au facut ca numarul acestor cursuri sa scada semnificativ in ultimii ani.

  Linii RATB disponibile:
  Piata Universitatii - 91 pana la Drumul Sarii
  96 pana la depoul Alexandria
  455 pana la Fac. de Fizica
  Din 13 Septembrie Maxi Taxi pana la Fac. de Fizica

   

  CONDUCEREA FACULTATII
  Decan: Prof. Univ. Dr. Stefan ANTOHE
  Peodecani:

  Conf. Univ. Dr. Lucian ION
  Lect. Univ. Dr. Vasile BERCU
   

  CONTACT
  Platforma Magurele, Str. Atomistilor, Nr. 405, CP Mg - 11, Bucuresti-Magurele
  RO - 077125, Bucuresti
  Telefon:
  021 457 44 19 - secretariat;
  021 457 44 18 - decanat;
  021 457 49 49 - centrala;
  Fax: 021 457 45 21 - secretariat
  E-mail: secretariat@fizica.unibuc.ro

 

cristian

recomanda
4.80
foarte bun
 • 5.70
Trimis la
12 Ianuarie 2018

Profesorii sunt foarte bine pregatiti si explica foarte bine, chiar daca unii zic ca e prea teoretic. Cei care zic ca se face prea multa teorie sunt acei studenti care invata foarte putin si care credeau ca fizica este doar povestioare ca in cartile de popularizare, dar ei nu au pus niciodata mana pe o carte de fizica. Da, sunt si astfel de studenti, foarte multi in anul 1 si mai putin apoi, dar sunt si studentii buni, care au conditii de studiu foarte bune si sunt ajutati de catre profesori sa faca cercetare inca de la licenta.
Dupa parerea mea, facultatea poate fi in top 200 mondial daca nu ar fi atatia studenti care vin la facultate doar pt ca au citit doua carti de popularizare sau au venit doar pentru ca se intra usor apoi renunta.

X

recomanda
3.80
bun
 • 5.70
Trimis la
13 Decembrie 2013

E buna facultatea, ce-i daca se face multa teorie? Teoria este f importanta. Laboratoarele erau si ele bine dotate pt nivelul anilor 90', cand am fost eu student aici. Aveau o pondere importanta orele de laborator in care se faceau destule experimente ca sa intelegi ce e mai important din toate capitolele Fizicii. Sunt oare acum depasite mijloacele experimentale? Eu n-as zice. Atata vreme cat vechile montaje experimentale sunt mentinute in aceeasi stare de utilizare cum erau candva, procesul de invatare se poate desfasura si acum la fel de bine ca atunci. In primii ani se face pregatire generala la capitole clasice de Mecanica, Termodinamica, Electricitate, Optica. La fel cum aceste capitole clasice nu-s perimate si se invata si acum, experimentele aferente se pot face cu aceleasi mijloace vechi, ca important este sa intelegi niste principii de baza. Sunt o serie de experimente istorice, pe care trebuie sa le cunoasca si generatiile actuale. Aceste experimente, cel mai bine si mai convingator se pot reproduce anume cu mijloacele experimentale istorice, care dezvaluie cel mai bine toate aspectele esentiale.
Ce e oare atat de vechi de nu mai corespunde? Sa zicem ca aparatura ar putea fi actualizata prin implementarea celei mai noi tehnici de calcul, de achizitie a datelor, automatizare, senzori, software... Asta ar permite sa se faca masuratori mai multe, mai precise si ar facilita prelucrarea datelor, scutind studentii de o serie de calcule, care de fapt sunt importante si trebuie parcurse in etapa de invatare. E discutabil daca aceste mijloace moderne chiar ajuta sa intelegi mai bine fenomenele fizice studiate.
De exemplu intr-un laborator de optica informationala se faceau in anii 90' experimente de optica coerenta: holografie, interferometrie holografica, prelucrarea optica a informatiei... Studentii erau pusi sa inregistreze holograme pe placi ORWO, fabricate pe vremuri in RDG, pe care apoi le developau cu substante chimice. Cei care lucrau bine obtineau holograme, cei care lucrau prost nu obtineau nimic. In ziua de azi acel stand experimental s-ar putea moderniza folosind tehnica digitala: inregistrare digitala cu CCD, folosirea de modulatoare spatiale de lumina si bineinteles software avansat de calcul a luminii difractate. Experimentele ar decurge mult mai usor, mai repede, iar studentul n-ar mai depune efort aproape deloc (si nici n-ar invata mai bine). Dar daca s-ar face si acum aceleasi experimente vechi, cu mijloace clasice, ar fi rau?
Oricum, nu-mi imaginez ca in 20 ani nu s-au mai modernizat macar putin mijloacele experimentale din facultate. Chiar o sa vizitez in curand facultatea sa vad care mai e situatia.
Problema cea mai mare este insa calitatea foarte slaba a multor asa zisi studenti, care ajung aici chiar daca n-au nici un fel de inclinatii pt Fizica si nici pt studiu in general. E lipsa mare de interes pentru Fizica si vin extrem de putini studenti interesati sa invete Fizica. Caminele sunt pline de idioti care pierd vremea cu chefuri zilnice, urla, strica si rup tot ce e prin camine, apoi striga ca nu sunt conditii in camine. De la cursuri chiulesc, iar la examene copiaza de rup. Iar profesorii, din lipsa mare de studenti, reduc exigentele si ii trec pana la urma. Asa se face ca orice nulitate poate sa capete diploma. Asta e o problema generala a invatamantului romanesc.

daniel

nu recomanda
1.80
slab
 • 5.70
Trimis la
17 Septembrie 2013

Nu sunt fonduri pentru a moderniza facultatea , laboratoarele , caminele ! nimeni nu se zbate pentru ele ! Totul se distruge ! caminele sunt pline de chiriasi ce nu au nimic cu fizica ! Cantina nu mai exista ! Laboratoarele sunt la fel ca acum 30 de ani , poate si mai vechi , aparatura-i adusa din vechea facultate de la Universitate ! Tot ca pe vremea lui Plavitiu , Hristev , Dima ,Bohatel ,Parvan , Ciobanu, Stanciulescu etc , Altfel geniali profesori , dar si ei au mostenit de la Titeica , T.H.Ionescu si altii ! La toate sectiile se face numai fizica teoretica , in rest partea practica daca esti dibaci ! Multa matematica si la cursurile de fizica ! Daca tot mergem pe afara si tragem cu ochiu' la ce fac ei poate ne vine mintea la cap , cercetarea inseamna munca profesorilor si a studentilor , ziua si noaptea , in laboratoare ! Dotate corespunzator ! La noi studiu si iar studiu !


Vezi toate calificativele » Acorda calificativ!
 
 
 

Cauta universitate